26 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ :Διπλωματία στη Βραζιλία και την …Κεντρική Επιτροπή

*Του Γιώργου Λαουτάρη
 
Με στόχο τη δημιουργία προφίλ «πρωθυπουργήσιμου» οι διεθνείς επαφές του Αλ. Τσίπρα
Το μήνυμα «έξω πάμε καλά» στέλνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προς κάθε κατεύθυνση, με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, την ίδια στιγμή που οι εσωτερικές αψιμαχίες μεταξύ τάσεων δίνουν από τώρα τον τόνο στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε παγιωμένες διαιρέσεις, ενώ και η εκλογή της νέας γραμματείας αποκάλυψε ότι η «παλιά σκουριά» των μηχανισμών δίνει ακόμη τον τόνο.
Οι επαφές, Τσίπρα στη Βραζιλία, με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και κινημάτων, σηματοδοτούν για την ηγεσία του κόμματος «μια πολυδιάστατη πολιτική που θα διεθνοποιεί τα συναφή προβλήματα και θα αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου. Το ταξίδι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν κύριο πολιτικό συμβολισμό, καθώς εκπέμπει το σήμα ότι εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο η ΕΕ και η Μέρκελ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τον σημαίνοντα ρόλο της Βραζιλίας και της Αργεντινής στο διεθνές στερέωμα ως μελών του 020, αλλά και τη θέση της Βραζιλίας στην ιεραρχία του ΔΝΤ ώστε να αναδείξουν «υπαρκτές δυνατότητες εξόδου από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», όπως σημείωσε μέλος της αποστολής.
Μπορεί η συνάντηση με την πρόεδρο Ρούσεφ να διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο, όπως ενημε’ρωσαν αργότερα στελέχη του κόμματος, όμως είναι φανερό ότι ακόμη και κορυφαίες επαφές όπως αυτη έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό. Το νόημα άλλωστε της περιοδείας που συνεχίζεται είναι κατά βάση να οικοδομήσει ο Αλέξης Τσίπρας το προφίλ ενός δραστήριου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποκτήσει το χρίσμα του «πρωθυπουργήσιμου».
Σε επίπεδο συμβολισμών, η Λατινική Αμερική είναι βέβαια η καρδιά των προοδευτικών εξελίξεων στον πλανήτη, με κεντρική επιλογή τις αριστερές κυβερνήσεις και μια εναλλακτική μετά-ΔΝΤ διαχείριση της κρίσης. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τη χαρακτηριστική γενικολογία τέτοιου τύπου δηλώσεων, «το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολι-τικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής». Στο εσωτερικό της χώρας τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ πλέον εστιάζουν στις αλλαγές που δρομολογούνται στο πολιτικό σύστημα και επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τον αντίπαλο την πρωτοβουλία των κινήσεων: Όπως ανακοινώθηκε ανεπισήμως, το κόμμα θα επαναφέρει επικαιροποιημένη πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί και στο παρελθόν για την απλή και άδολη αναλογική και τη συνταγματική της κατοχύρωση. Πρόκειται βέβαια για αμυντική κίνηση που επιδιώκει να θεμελιώσει το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανάλογη πρωτοβουλία της τρικομμα- τικής κυβερνητικής συμμαχίας.
Όπως τόνισε στέλεχος της Κουμουνδούρου σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, «ενώ οι άλλοι πολιτικοί χώροι αποδομούνται με γοργούς ρυθμούς και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση και την ταυτότητά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μαγνήτη καθώς προχωράει με σταθερά βήματα στην συγκρότηση του νέου φορέα», υπογραμμίζοντας τη δη-μοκρατική ψήφιση των νέων οργάνων
Γεγονός είναι όμως ότι η μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στο κόμμα των μελών δεν συντελέστηκε. Αδιάψευστος μάρτυρας για την πλήρη επικράτηση των παλιών μηχανισμών είναι η εκλογή της νέας Γραμματείας του ΣΥΡΙ-ΖΑ που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στο νέο κεντρικό όργανο που περιλαμβάνει 36 μέλη (συν τον Αλέξη Τσίπρα, 37) μόλις τα 4 που ψηφίστηκαν προέρχονται από τα εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Οι 32 εξ αυτών αναδείχτηκαν στην Κεντρική Επιτροπή όχι ως εκλεγμένοι από «λαϊκές συνελεύσεις» και τη Συνδιάσ,ιεψη αλλά αρι στίνδην, κατόπιν υπόδειξης της προηγούμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή των …συνιστωσών! Με τη μεσολάβηση μιας ψηφοφορίας δηλαδή σε ανώτατο στελεχιακό επί¬πεδο, η παλιά Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε τη νέα. Μάλιστα, η ψηφοφορία αρχικά επιδιώχθηκε αρχικά να είναι εντελώς τυπική.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα iskra που πρόσκειται στο Αριστερό Ρεύμα, «αρχικά όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένης της «Αριστερής Πλατφόρμας», είχαν συμφωνήσει σε μία κοινή πρόταση ονομάτων, για Γραμματεία 36 μελών, η οποία σεβόταν απολύτως τις ποσοτικές αναλογίες της Συνδιάσκεψης … προκειμένου η πρόταση να εγκριθεί ως πακέτο από την Κεντρική Επιτροπή». Τελικώς κατατέθηκαν κι άλλες υποψηφιότητες, έτσι υποχρεωτικά έγινε ψηφοφορία με δύο λίστες. Το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» της προεδρικής τάσης συγκέντρωσε 209 ψήφους εκλέγοντας 26 μέλη στη Γραμματεία, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» πήρε 77 ψήφους και ανέδειξε 10 μέλη στη Γραμματεία.
Αναδημοσίευση από το «Πρίν»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *