28 Ιανουαρίου 2013

Διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων στην πόλη Ζόνγκουλνταγκ (Τουρκία)

Σεϊτ Αλντογάν*
 Πρόκειται για την ογκώδη διαδήλωση των ανθρακωρύχων στην πόλη Ζόνγκουλνταγκ όπου οι εργάτες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στις βάρβαρες εργασιακές συνθήκες αλλά και την άγρια εκμετάλλευση.
Στις 7 Γενάρη 2013 σημειώθηκε έκρηξη στο ανθρακωρυχείο και έχασαν τη ζωή τους 11 εργάτες. Τα τελευταία δέκα χρόνια εκατοντάδες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανθρακωρυχεία λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Τα ανθρακωρυχεία ανήκουν στο δημόσιο και κάθε φορά η κυβέρνηση δηλώνει «ήταν θέλημα Θεού» ή όπως είχε δηλώσει ο Ερντογάν την προηγούμενη φορά «ο θάνατος είναι στην μοίρα των εργαζομένων ανθρακωρύχων».
Στις 27 Γενάρη οι ανθρακωρύχοι κατέβηκαν στις πλατείες φωνάζοντας συνθήματα γενικής απεργίας και ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση. Ο πρόεδρος των ανθρακωρύχων Εγιούπ Αλάτας μιλώντας στη διαδήλωση τόνισε ότι δεν θα διστάσουν να σταματήσουν την παραγωγή για να σταματήσουν οι μεσαιωνικές συνθήκες και η άγρια εκμετάλλευση του καπιταλισμού.
Οι εργάτες φώναξαν συνθήματα και ενάντια στη Γενική Συνομοσπονδία των Εργατών της Τουρκίας και τόνισαν ότι δεν θέλουν συμβιβασμένα συνδικάτα.
Διαδήλωση και στην Άγκυρα
Στις 28 Γενάρη χιλιάδες εργαζόμενοι στις εταιρίες εργολάβων πραγματοποίησαν μία μαζική συγκέντρωση στην Άγκυρα.
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ όλες τις πόλεις της Τουρκίας έφτασαν στην Άγκυρα και πραγματοποίησαν πορεία στην Γενική Διεύθυνση των Υπηρεσιών Οδικού Δικτύου. Και σ’ αυτή την διαδήλωση οι εργάτες φώναξαν σύνθημα υπέρ της γενικής απεργίας και
τόνισαν ότι σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς δεν πληρώνονται εδώ και πολλούς μήνες, δεν αναγνωρίζονται αναρρωτικές άδειες αλλά και δεν πληρώνονται για υπερωρίες. Σ’ αυτόν τον κλάδο καταπατούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως το ωράριο που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τις 10 με 12 ώρες. Και στις δύο διαδηλώσεις πήραν μέρος αριστερές οργανώσεις και κόμματα.
*Ανταποκριτής της εφημερίδας Evrensel

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *