07 Ιανουαρίου 2013

“Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ”


                                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την  Κυριακή  13/1/13 και ώρα 17:30, στα Τρίκαλα, στη «Σουίτα», Στρατηγού Σαράφη 18 (απέναντι από το Ταχυδρομείο), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΙΚ:    “Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ”

Ο Κώστας Μπατίκας (1945-2009) γεννήθηκε στα Στουρναρέικα Τρικάλων από φτωχή αγροτική οικογένεια και συνέδεσε την ζωή του με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση στο φοιτητικό και μεταναστευτικό κίνημα της Δυτικής Γερμανίας.
Διατέλεσε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ μέχρι το καλοκαίρι του 1989, όταν συγκρούστηκε με τον κυβερνητισμό της ηγεσίας του και αποχώρησε από αυτό.
Υπήρξε συνιδρυτής του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), αλλά αποχώρησε και από αυτό το 1991 μαζί με άλλους συντρόφους, διαφωνώντας με θέσεις που σηματοδοτούσαν εγκατάλειψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας.
Από το 1992 μέχρι τον θάνατο του πρωτοστατούσε στην έκδοση του περιοδικού «Αριστερή Ανασύνταξη», στο οποίο αρθρογραφούσε για ένα ευρύ φάσμα σημαντικών ζητημάτων θεωρίας και πολιτικής του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θεωρητικός νους της Κομμουνιστικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην οποία παρέμεινε ενταγμένος και ενεργός, μέχρι το θάνατό του.
Έργα του ίδιου αποτελούν το κοινό βιβλίο με τον Νίκο Κοτζιά «Μια συζήτηση που δεν έγινε» (1989), στο οποίο εμπεριέχεται η πρόταση που διατύπωσε ο Κώστας Μπατίκας για την απάντηση στο κυβερνητικό αστικό αδιέξοδο το 1989 από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, πρόταση που έθαψε η ηγεσία του ΚΚΕ. Επίσης, το βιβλίο «Συνδικάτα και Πολιτική» (1994), που αποτέλεσε μια πρωτότυπη συμβολή στην επεξεργασία μαρξιστικών θέσεων για την οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και κριτική αποτίμηση της δομής, λειτουργίας και δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Αρθρογράφησε για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ζητημάτων, όπως το εθνικό ζήτημα, το αγροτικό ζήτημα, ζητήματα οργανωτικής δομής, λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, το ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό και την επαναστατική μετάβαση σε αυτόν.
Στο τελευταίο του βιβλίο προσπαθεί να αναδείξει τους δρόμους και να απαντήσει στη βάση του μαρξισμού στα βασικά ερωτήματα:

Γιατί είναι νομοτελειακή η κατάρρευση του καπιταλισμού;
Είναι κοινωνική αναγκαιότητα ή ουτοπία η κομμουνιστική κοινωνία;
Τί είναι η διαρκής επανάσταση;
Ποιο είναι το πραγματικό νόημα τη δικτατορίας του προλεταριάτου;
Είναι δυνατή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα;
Τι πραγματικά υπήρξε στον λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό»;
Γιατί η αντίληψη της σοβιετικής γραφειοκρατίας βασίστηκε στον Κάουτσκι και όχι στον Λένιν;

Την παρουσίαση θα κάνει
ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ψυχίατρος, εκ των επιμελητών του βιβλίου.

Οβ Τρικάλων της Κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *