13 Ιανουαρίου 2015

Η τρομοκρατία των εργολάβων δεν θα περάσει!

Ο εργολάβος της καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων μήνυσε όλους όσους δημόσια στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου, οι οποίες διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα 6 μηνών, πέρυσι το καλοκαίρι.
Εργαζόμενους, συνδικαλιστές, συνδικαλιστικές παρατάξεις, γιατρούς, δημοσιογράφους, εφημερίδες, ολόκληρη σχεδόν την κοινωνία των Τρικάλων και όχι μόνο, ο εργολάβος της καθαριότητας τους εγκαλεί, τους μηνύει και τους ζητάει χρηματική αποζημίωση, γιατί στάθηκαν δίπλα στις καθαρίστριες! Ο στόχος του είναι προφανής: θέλει να καταστείλει δικαστικά κάθε φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους δίκαιους εργατικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις.
Για αυτό και στρέφεται ευθέως κατά πολλών κατακτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών: του συνδικαλιστικού δικαιώματος, του δικαιώματος της έκφρασης και της διάδοσης των ιδεών και των απόψεων, της ελευθερίας του τύπου.
Αμφισβητεί επίσης το δικαίωμα της έμπρακτης συμπαράστασης και της αλληλεγγύης σε δίκαιους αγώνες. Θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρού ο οποίος με τις πλάτες της εξουσίας επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να επιδίδεται ανεμπόδιστα στο άνομο έργο του, αυτό της υπερεκμετάλλευσης.
Αφού φρόντισε πρώτα να τιμωρήσει τις ίδιες τις καθαρίστριες, απολύοντας το 90% (!) από αυτές με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης», και αφού φρόντισε να τις παρουσιάσει σαν απλά ενεργούμενα βάζοντάς τες να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας για το τόλμημά τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, τώρα θέλει να τιμωρήσει όλους όσους δημόσια τις συμπαραστάθηκαν.
Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός! Αδυσώπητος και ανελέητος περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Τις συνδικαλιστικές, τις δημοκρατικές, τις ατομικές. Για να υπερασπιστεί το δικό του, το ιδιωτικό δικαίωμά του στο κέρδος, πρέπει να ισοπεδώσει όλα τα άλλα δικαιώματα!
Το καλοκαίρι του 2014 οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου προχώρησαν αυθόρμητα σε κινητοποιήσεις, σε στάσεις εργασίας και σε αποχή από την εργασία τους, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλονταν. Το δίκαιο αυτό αίτημα έτρεξε να στηρίξει το καθ ύλη αρμόδιο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και οι καθαρίστριες βρήκαν συμμάχους σε ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού των Τρικάλων. Το αυτονόητο δικαίωμά τους το οποίο έγινε αποδεκτό και στηρίχτηκε από την Τρικαλινή κοινωνία, συνάντησε την μήνι του εργολάβου, ο οποίος θεωρεί αυτονόητο δικό του δικαίωμα, να καθυστερεί την αποπληρωμή για πάνω από 6 μήνες! Πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και τώρα οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες για πάνω από 6 μήνες!
Στον εργολάβο δούλευαν και δουλεύουν 38 περίπου καθαρίστριες, 4-6 ώρες την ημέρα και  αμείβονται με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή περίπου 17,5 ευρώ κατά μέσο όρο μεροκάματο, αν υπολογίσουμε 5 ώρες δουλειά που είναι το πιο συνηθισμένο ωράριο στο συγκεκριμένο συνεργείο καθαρισμού. Αν πολλαπλασιάζουμε το μεροκάματο των 17,5 ευρώ επί 20-26 μέρες δουλειάς, ανάλογα με το μήνα, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα 350-450 ευρώ μηνιαίος μισθός. Τον μέσο μηνιαίο μισθό των 400 ευρώ τον πολλαπλασιάζουμε με τις 38 καθαρίστριες και μας βγάζει το ποσό των 15.200 ευρώ το μήνα τα οποία αποτελούν τους μηνιαίους μισθούς όλων των καθαριστριών.
Ο εργολάβος πήρε την περίοδο για την οποία συζητάμε το ποσό των 240.000 ευρώ, το οποίο αποτελούσε εξόφληση του τελευταίου τριμήνου από την προηγούμενη ανάθεση έργου από το Νοσοκομείο Τρικάλων. Πράγμα που σημαίνει ότι για τους τρείς μήνες υπηρεσιών που παρείχε στο Νοσοκομείο ο εργολάβος πήρε 240.000 ευρώ και πλήρωσε στις καθαρίστριες 45.600 ευρώ.
Για τις 38 καθαρίστριες 45.600 ευρώ και για τον εργολάβο 194.400 μέσα σε τρείς μήνες!
Να δούμε τώρα με ποιες πλάτες δουλεύει ο εργολάβος.
Η ανάθεση του έργου της καθαριότητας έγινε στον εργολάβο από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων το Μάη του 2013, με πρόχειρο διαγωνισμό, για ένα μήνα, λόγω μη ολοκλήρωσης του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού που είχε προκηρυχτεί με την υπ’ αριθμ. 5205/13 Διακήρυξη, και από τότε διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο!
Από τότε μέχρι τώρα ο εργολάβος συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο χωρίς να γίνει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός. Γιατί άραγε;

  • Μήπως επειδή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, και ξάδελφος του πρώην υπουργού της ΝΔ, είναι φίλος και συγγενής;
  • Μήπως επειδή ο επονομαζόμενος πρέσβης από τη Τζούρτζια ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος της ΜΚΟ Humanet και αποσπάστηκε το 2012 από τον κύριο Σαμαρά, τον Πρωθυπουργό της χώρας, σαν ειδικός Γραμματέας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων, είναι κουνιάδος του;
  • Μήπως επειδή οι κυβερνητικοί βουλευτές και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αυτές τις σχέσεις τις γνωρίζουν και συναινούν σε κάθε αυθαιρεσία και παρανομία;
Οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού και άλλοι πολιτικοί παράγοντες στην Περιφέρεια, Αντι-περιφέρεια και αλλού, σπεύδουν να κλείσουν κάποιες τρύπες στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ψηφοφόρους τους, στέλνοντας για δουλειά ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, στον εν λόγω εργολάβο. Αυτός, επειδή οι υποχρεώσεις των πολιτικών προσώπων τρέχουν αλλά και επειδή οι καθαρίστριες διαμαρτύρονται γιατί μένουν απλήρωτες για μεγάλο διάστημα, αλλάζει συχνά το προσωπικό.
Όλοι οι προαναφερθέντες, αλλά και άλλοι, βρίσκουν μια δεξαμενή, την εργολαβία στην καθαριότητα, για να ρίχνουν σε αυτή κάποιους ανθρώπους και να απαλλάσσονται έτσι, έστω και προσωρινά, από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προεκλογικά.
Με τον τρόπο αυτό όλοι κάνουν τη δουλειά τους: ο εργολάβος έχει δουλειά, απασχολεί προσωπικό και καλύπτει τις υποχρεώσεις των πολιτικών προσώπων και κυρίως, βγάζει κέρδη.
Οι πολιτικοί με τη σειρά τους διατηρούν τις πελατειακές τους σχέσεις, δεσμεύουν και υποχρεώνουν κόσμο και όλοι τους ζουν σε βάρος της κοινωνίας και προσπαθούν να διαιωνίσουν τη σάπια εξουσία και τα προνόμιά τους!
Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος…
Αποδεδείχθηκε με νούμερα τα οποία δημοσίευσε ο σύλλογος των  εργαζόμενων  του Νοσοκομείου Τρικάλων ο λόγος για τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και τομέων τους: για να τα οικονομάνε κάποιοι ιδιώτες-καπιταλιστές, φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση, και να κάνουν εξυπηρετήσεις στο κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό πολιτικό προσωπικό. Το κόστος το οποίο πληρώνει ο λαός είναι μεγαλύτερο από αυτό πριν τις ιδιωτικοποιήσεις. Για το λόγο αυτό, οι καθαρίστριες πρέπει να προσληφθούν απευθείας από το Νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες με πλήρη δικαιώματα και να σταματήσει το αίσχος και το σκάνδαλο των εργολάβων.
Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!
Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα είναι σάπιο μαζί με το πολιτικό σύστημα που το υπηρετεί!
Η μόνη λύση είναι η ανατροπή τους!
Να φύγει η κυβέρνηση της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης, της μίζας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ρεμούλας, της αρπαχτής, των πελατειακών σχέσεων, και να ανατραπεί το σάπιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα της εκμετάλλευσης!
Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες και η εργατική τάξη θα νικήσουν!
Η τρομοκρατία των εργολάβων δεν θα περάσει!

Κάβουρας Δημήτρης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *