21 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Σαρανταοκτώ χρόνια πέρασαν από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967

Σαρανταοκτώ χρόνια πέρασαν από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 που σχεδίασαν οι ΗΠΑ και η ελληνική αστική τάξη, με όργανο τα «στρατιωτάκια» τους, τους συνταγματάρχες. Η Χούντα κατάργησε κάθε ελευθερία και δημοκρατικό δικαίωμα δοκιμάζοντας να μετατρέψει τον ελληνικό σε άβουλα ανθρωπάκια.
  • Έβαλε στην καθημερινότητα τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τις δολοφονίες όσων αγωνίζονταν ενάντια στη νύχτα της δικτατορίας.
  • Υπηρέτησε με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα του διεθνούς και ελληνικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
  • Η χουντική κλίκα χρησιμοποίησε το δημόσιο σαν τσιφλίκι της για διορισμούς, βολέματα, λαμογιές, προσωπικό και οικογενειακό πλουτισμό.
  • Επέτρεψε στον εαυτό της κάθε ανομία. Επέβαλλε λογοκρισία στην έκφραση της γνώμης και του πολιτισμού και γέμισε τον τόπο με πολιτιστικά σκουπίδια, με στόχο να φιμώσει και να χειραγωγήσει την κοινωνία.
  • Ο εθνικισμός της Χούντας, την ώρα που επέβαλλε κλίμα εμφυλίου σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο που τον βάφτιζε «εσωτερικό εχθρό», στήριξε με κάθε τρόπο και κόστος των σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
  • Αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί, μια τραγωδία που στάθηκε το τέλος της τον Ιούλη του 1974, όταν κατέρρευσε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της.
Αρχή του τέλους της Χούντας στάθηκε η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου που ακόμα και σήμερα είναι καρφί στο μάτι των νοσταλγών της Χούντας, αλλά και όσων φοβούνται την παρακαταθήκη του Νοέμβρη: ο λαός που αποφασίζει να παλέψει, μπορεί να νικήσει την τυραννία.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, ζούμε την πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και στους λαούς, ζούμε στην εποχή της μαζικής ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, βλέπουμε πολέμους γύρω μας, φασίστες και νεοναζί να κυβερνούν υπό την υψηλή προστασία της "δημοκρατικής" Δύσης, χιλιάδες ανθρώπους να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο υπό τα "κροκοδείλια" δάκρυα της Ε.Ε., τον ρατσισμό και τον φασισμό να σηκώνουν κεφάλι. Η σύγχρονη δικτατορία των αγορών και του κεφαλαίου είναι εδώ, πιο επιθετική και αδίστακτη από ποτέ! Οι εκπρόσωποί της στη χώρα μας είναι εδώ και είτε τους λένε τρόικα, είτε τους βαφτίζουν "θεσμούς", απειλούν και κυβερνούν, παρέα με την ντόπια αστική τάξη και επιβάλλουν αντιλαϊκές κι αντεργατικές πολιτικές, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την όλο και πιο στερεά πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του θανάτου.

Η πορεία από την επιβολή της χούντας μέχρι σήμερα μας διδάσκει ότι ακόμη και τα πιο αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα μπορούν να καταρρεύσουν, όταν οι αντιστάσεις, οι αγώνες και τα οράματα γίνονται συλλογική δράση και δύναμη ανατροπής, σαν τις εξεγέρσεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής.

Όταν οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν υποτάσσεται στον ρεαλισμό της εποχής της, δεν υποκύπτει στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, διεκδικεί και μάχεται για τις ιδέες και τα ιδανικά της!
Μάθαμε όμως ακόμη ότι οι κατακτήσεις μπορούν να αποσπαστούν για την κοινωνική πλειοψηφία, είναι μερικές και προσωρινές, όταν δεν διεκδικούν και δεν εμπνέονται από συνολικότερες ανατροπές και κατακτήσεις που αμφισβητούν την αστική κυριαρχία και στο πεδίο της πολιτικής και στο πεδίο της οικονομίας.

Για να προχωράει μπροστά ένας λαός χρειάζεται μαζί με άλλα στις αποσκευές του να έχει και μνήμες. Χρειάζεται να μην ξεχνά ποιοι, πώς και πόσο τον έκαναν να υποφέρει. Χρειάζεται να διατηρεί ζωντανή και επίκαιρη τη συλλογική δυνατότητα που έχει να αλλάζει τη ρότα που του έχουν ορίσει και να γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Η «αποκοτιά» αυτών που αγωνίστηκαν ενάντια στη Χούντας, δε μας εμπνέει σαν φιγούρα του παρελθόντος, αλλά ως δυνατότητα του παρόντος. Αυτήν την παντοδυναμία που έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε και του ΔΝΤ μπορεί η λαϊκή πάλη να την αποτινάξει. Μπορούμε να «αποδράσουμε» από τη φυλακή της Ε.Ε. των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, έχοντας αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και επαναστατικό ορίζοντα. Για μια κοινωνία που όλα κοινωνικά αγαθά θα μπορούν να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους και για όλες.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *