17 Απριλίου 2015

Στο παζάρι οι προτάσεις για τα εργασιακά

της Σύλβιας Κοιλάκου, εφημ. "Πριν" 
Αντί να φέρει νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας επιστρατεύει το «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους». Με επιστολή του καλεί σε «κοινωνικό διάλογο» τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ. Σε τριμερή συνάντηση στις 15/04 τους καλεί να συζητήσουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξάλλου οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ήταν οι πρώτοι με τους οποίους συναντήθηκε ο υπουργός Εργασίας αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Εκείδεσμεύτηκε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα συνδεθούν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τα αναγκαία φορολογικά και ασφαλιστικά «κίνητρα».
Στις προτάσεις που παρουσίασε ο Π. Σκουρλέτης επαναλαμβάνεται η γνωστή αναδίπλωση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Διευκρινίζεται πως τον Οκτώβρη του 2015 θα προχωρήσει στα 650 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2016 ο κατώτατος μισθός θα γίνει 751 ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να άρει τις τεράστιες απώλειες στους κλαδικούς μισθούς που επιβλήθηκαν από τα Μνημόνια. Αντίθετα, θεωρεί δεδομένες αυτές τις απώλειες, νομιμοποιώντας τις μνημονιακές μειώσεις. Παράλληλα, η γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τα voucher θα αποτελούν τη διέξοδο των εργοδοτών για τζάμπα εργατική δύναμη.
Οι μισές από τις κυβερνητικές προτάσεις αναφέρονται στο ρόλο του ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να καταργείται ο μνημονιακός νόμος 3899/2010 που ξετύλιξε το αντεργατικό οπλοστάσιο για τις συλλογικές συμβάσεις. Εξαγγέλλεται η διατήρηση της μονομερούς προσφυγής σε τριμελή διαιτησία (με πρωτοβουλία των εργοδοτών), με δυνατότητα απόφασης κατά πλειοψηφία, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες οι διαιτητικές αποφάσεις να είναι υπέρ των εργοδοτών. Ακόμα, εξαγγέλλεται η σύσταση σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων, που θα μπορεί να καθορίζει τις «οικονομικές δυνατότητες» των επιχειρήσεων απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις.
Ακόμα κι αυτές οι κυβερνητικές προτάσεις τίθενται υπό την αίρεση των αξιώσεων της εργοδοσίας στο παζάρι του «διαλόγου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει πως η επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι θέμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα «ανακούφισης» των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών απειλεί με απολύσεις.
Ωστόσο οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς».
Η ταξική πτέρυγα του εργατικού κινήματος, τα σχήματα και τα σωματεία πρέπει να απορρίψουν τη λογική των «κοινωνικού διαλόγου», που τόσο έχει στοιχίσει στο εργατικό κίνημα. Να πάνε κόντρα στο κλίμα αναμονής και ανοχής που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να οργανώσουν τον αγώνα για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, που επέβαλαν περικοπές στους μισθούς και διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις. Πρέπει να παλέψουν για την «εδώ και τώρα» επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και όλων των κλαδικών μισθών στα επίπεδα του 2009 (ή της τελευταίας σύμβασης- μετενέργειας) σαν αφετηρία της πάλης για αξιοπρεπείς συμβάσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *