06 Απριλίου 2015

Εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε κατοίκους

πηγή, Το Περιοδικό
Σκουριές, Χαλκιδική, 5/4/2015. Όπως ήταν φυσικό τα ΜΑΤ έχουν παραμείνει στις υπηρεσίες των οικονομικά ισχυρών...
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Χαλκιδικής, όπου πραγματοποιούταν πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού από την Eldorado Gold.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι μεταλλωρύχοι και ΜΑΤ τούς επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και δακρυγόνα. Οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είχαν προγραμματίσει πορεία στις Σκουριές σήμερα Κυριακή 5/4 με αίτημα να σταματήσει η καταστροφή στο βουνό Κάκαβος και να απαλλαγούν οι διωκόμενοι.
Οι προσυγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες στην Μ.Παναγία και στην Ιερισσό στις 11:00 π.μ. Εν τω μεταξύ για τρίτη συνεχόμενη φορά σε προγραμματισμένη πορεία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι της εταιρίας οργάνωσαν αντισυγκέντρωση. Συγκεκριμένα, προγραμμάτισαν συγκέντρωση από τις 09:30 στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο.
Όταν οι διαδηλωτές των επιτροπών αγώνα προσέγγισαν το σημείο, καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν νουθεσίες από άνδρες της αστυνομίας να αποχωρήσουν, γιατί αν έρχονταν οι άνθρωποι της Eldorado Gold δε θα μπορούσαν να τους προστατέψουν. Λίγα λεπτά αργότερα και με τα ΜΑΤ να παρατηρούν οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση, στην οποία και αντιστάθηκαν. Για περαιτέρω πληροφορίρες όσων συνέβησαν αναδημοσιεύουμε από το alterthess.gr : 
                                                                           ***** 
Πρωτοφανή επίθεση από μεταλλωρύχους και δυνάμεις της αστυνομίας δέχτηκαν κάτοικοι της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι που είχαν προγραμματίσει σήμερα πορεία στις Σκουριές ήρθαν αντιμέτωποι με εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός στο Χοντρό Δέντρο οι οποίοι τους επιτεθηκαν με πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 4 άτομα. «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζουν τη στάση της αστυνομίας οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας πως όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους να επιτίθενται στους κατοίκους αλλά και πως σε συνεργασία με τους εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός, δυνάμεις της αστυνομίας χτύπησαν τους κατοίκους και τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα:
09:47: Από νωρίς το πρωί κάτοικοι που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού πλησιάσαν στο Χοντρό Δέντρο προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο βουνό. Μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκαν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να προσεγγίσουν το σημείο. Παρ” όλα αυτά μία ομάδα εξ αυτών ανέβηκε στο λόφο στο Χοντρό Δέντρο και αρχισε να πατάει πέτρες προς τους κατοίκους.
10:02: Η ένταση έχει εκτονωθεί και στο σημείο παραμένουν από τη μία πλευρά κάτοικοι και από την άλλη μεταλλωρύχοι με την αστυνομία να στέκεται ανάμεσά τους. Να σημειωθεί πως σε όλη τη γύρω περιοχή υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.
10:23: Μεταλλωρύχοι σε μία ξαφνική επίθεση έριξαν πέτρες και ξύλα στους κατοίκους και χτυπήσανε άσχημα κάποιους από τους αυτούς- πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες. Παράλληλα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την στάση της αστυνομίας. Όπως αναφέρουν, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τους σταματήσουν, αλλά χτυπούσαν κι εκείνοι τους κατοίκους.
10:37: Νέα επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη.
10:40: Μιλώντας στο «Κόκκινο» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τόνισε: «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
11:10: Οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και από τις δύο πλευρές από εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός με την αστυνομία να στέκεται απαθής. Μάλιστα, πριν λίγα λεπτά μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν ανεμπόδιστα με πέτρες στα αμάξια των κατοίκων. 
11:24: Απανωτές επιθέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων. Πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των κατοίκων. 
11:35: Συνεχείς επιθέσεις των μεταλλωρύχων εναντίον των κατοίκων. Τους επιτίθενται από διάφορες πλευρές. Η αστυνομία σε ρόλο security της εταιρίας προστατεύει τους μεταλλωρύχους. Για πρωτοφανή επίθεση κάνουν λόγο οι κάτικοι
11:40: Οι μεταλλωρύχοι επιτίθενται με την προστασία της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, πίσω από τις αστυνομικές δυνάμεις, πετούν πέτρες εναντίον των κατοίκων προσπαθώντας να τους απομακρύνουν από το σημείο.
12:15: Κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται ανάμεσα στους κατοίκους και τους μεταλλωρύχους. Οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι ενώ η αστυνομία μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει διώξει τους εργαζόμενους της εταιρίας.
13:42: Σύμφωνα με καταγγελία του Π.Ν. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του alterthess.gr), αστυνομικός διευθυντής Πολυγύρου πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είπε στους κατοίκους: «Φύγετε, εάν έρθουν οι μεταλλωρύχοι, δεν μπορώ να σας προστατεύσω. Για ό,τι γίνει δεν έχω ευθύνη. Δε θα βάλω κανέναν αστυνομικό μπροστά».
14:17: Αποχωρούν σταδιακά οι κάτοικοι από το Χοντρό Δέντρο. Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση ζητούν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που δέχτηκαν σήμερα πρωτοφανή επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας και μεταλλωρύχους. 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως ξεκινούν τα επεισόδια και πως «αναπτύσσονται» οι δυνάμεις των ανθρώπων της Eldorado Gold : 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *