19 Απριλίου 2015

Ο μέχρι τώρα “θεατής” λαός, αρχίζει να δείχνει πως θέλει να πρωταγωνιστήσει

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ “Τόσο στο Περιστέρι, όσο και γενικότερα, ο μέχρι τώρα “θεατής” λαός, αρχίζει να δείχνει πως θέλει να πρωταγωνιστήσει με την αυτενεργό του δράση. Κι αυτό είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ για το μέλλον”.
Για όλους και για όλα, χωρίς υπεκφυγές και πάντα με επιχειρήματα, μίλησε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» Πάνος Παπανικολάου.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» τη συγκεκριμένη στιγμή κ. Παπανικολάου;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου δεν είναι «δημοτική παράταξη» όπως οι υπόλοιπες που έχουν στον έναν ή στον άλλον βαθμό ισχυρές δεσμεύσεις στο κοινοβουλευτικό αστικό κομματικό σύστημα. Εμείς είμαστε μια πολιτική δημοτική συλλογικότητα με δημοκρατική ολομελειακή λειτουργία και αναφορά στον χώρο της αντισυστημικής αντικαθεστωτικής αριστεράς και έτσι λειτουργούμε εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Είμαστε αντίθετοι με τον θεσμό του «επικεφαλής», γιατί δεν λειτουργούμε «προσωποκεντρικά». Χαρακτηριστικό είναι πως η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη του κ. Παχατουρίδη π.χ. στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είχε εντάξει το όνομα του επικεφαλής στον επίσημο τίτλο του ψηφοδελτίου της. Μακριά από μας αυτές οι λογικές. Αριστερή Κίνηση Περιστερίου δεν είναι ο εκάστοτε «επικεφαλής» της – τον οποίο ή την οποία βάζουμε εν όψει εκλογών μόνο και μόνο επειδή έτσι επιβάλλεται αναγκαστικά από την σχετική νομοθεσία. Αριστερή Κίνηση Περιστερίου είναι όλα τα μέλη της, όλοι οι φίλοι και οι φίλες της, όλοι οι αγωνιστές των κοινωνικών κινημάτων ατο Περιστέρι που λειτουργούν εκτός κατεστημένων κοινοβουλευτικών φραγμών, όλοι οι δημότες που μας στηρίζουν διεκδικώντας λύσεις στα οξυμμένα τους προβλήματα. Με την λογική αυτή, συμμετέχω ενεργά στην Αριστερή Κίνηση Περιστερίου από την ίδρυσή της, και ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιό της σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Τον περασμένο Απρίλιο εν όψει των τελευταίων δημοτικών εκλογών, οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της Αριστερής Κίνησης μετά από πρόταση της συντρόφισσας Αντωνίας Αθανασοπούλου – Βαφειάδου, μου έκαναν την τιμή να μου ζητήσουν να αναλάβω εγώ τον ρόλο του επικεφαλής αυτήν την φορά και ευχαρίστως δέχτηκα. Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου φυσικά συνεχίζει να λειτουργεί ανοιχτά, δημοκρατικά και ολομελειακά. Με συνεχώς αναπτυσσόμενη ορμή και παρουσία, είναι μπροστά σε όλες τις τοπικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των Περιστεριωτών για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινες συνθήκες κατοικίας και διαβίωσης.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Είστε ήδη εκλεγμένος αρκετούς μήνες. Αν σας θέσουμε το ερώτημα, τι ακριβώς έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα ως Αντιπολίτευση μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, τι απαντάτε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, όχι μόνο τώρα, αλλά και παλιότερα, έχει αποδείξει πως είναι Η ΜΟΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στην δημοτική αρχή Παχατουρίδη.
Υπενθυμίζουμε π.χ. πως ήταν η ΜΟΝΗ δημοτική κίνηση που από την αρχή μέχρι το τέλος είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων ενάντια στην απαράδεκτη ενέργεια της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει ΣΜΑ σκουπιδιών – «χαβούζα» μέσα την καρδιά και μοναδικό πνεύμονα της πόλης, στο Άλσος δηλαδή, βρωμίζοντας μια ολόκληρη περιοχή, ενώ ΟΛΕΣ οι άλλες δημοτικές παρατάξεις είχαν υποκύψει στον εκβιασμό Παχατουρίδη. Επισης είχε σταθεί, πρωτοπόρα και αταλάντευτα, στο πλευρό των 200 συμβασιούχων,εργαζόμενων αορίστου χρόνου της ΔΑΤΕΠ , που απολύθηκαν εκδικητικά απο την Διοίκηση Παχατουριδη, μεχρι την τελική νίκη τους, που ήταν η επαναπρόσληψή τους απο την νομαρχία τότε. Για να φτάσουμε στους πιο πρόσφατους αγώνες ενάντια στην “αξιολόγηση”- απόλυση εργαζομενων, του Κ. Μητσοτακη, κατ’εντολή της τρόικας. Στους μεγάλους αγωνες για την παιδεία , το περιβάλλον, κατά του άρθρου 16 κ 24 αντίστοιχα του συντάγματος. Στους αγώνες για φθηνό εισιτήριο,ενάντια στο τερατούργημα του Γ.Π.Σ, (Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός), επίσης με νικηφόρα αποτελέσματα, αφού αποτράπηκε ο αποχαρακτηρισμός, η οικοπεδοποιηση-τσιμεντοποιηση χώρων πρασίνου , οπως ο χώρος των «ζουμπουλιών» στο Αλσος. Χώρος που ακομα καταπατειται απο τον Δήμο με την κακόγουστη κ αυθαιρετη κατασκευή του Εκθεσιακού Κέντρου ! Αποτράπηκε επίσης η συρροή ανεπιθύμητων κ κερδοσκοπικών χρήσεων γης με ανεπανόρθωτες βλάβες στην καθημερινότητα των κατοίκων για όλη την περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης κ του Μπουρναζίου που το μετέτρεπε σε Τουριστική Ζώνη, νομιμοποιώντας την ασυδοσία αντί της τιμωρίας όλων των αυθαιρεσιών του καθε αετονύχη της ντόπιας -τοπικής ολιγαρίιας, που»ανθούσε» κ κερδοσκοπούσε κατω απο την ανοχή των τοπικών αρχών διαχρονικά!
Πιο πρόσφατα, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου και πάλι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στις κοινωνικές και τοπικές διεκδικήσεις. Στηρίζει την δράση ανοιχτών συνελεύσεων στις γειτονιές και επιτροπών αγώνα δημοτών που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ λύσεις με την δράση τους και την αγωνιστική τους διεκδίκηση. Στο Ρουπάκι αναδείχτηκε η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της περιοχής από κράτος και δημοτική αρχή και με την αγωνιστική διεκδίκηση επιβλήθηκαν άμεσες παρεμβάσεις στην οδό Χίου, στην παιδική χαρά και τους γύρω χώρους. Στην Βεάκη αναδείχτηκε η ανάγκη τροποποιήσεων υπέρ των κατοίκων στο υπό εξέλιξη έργο, και επιβλήθηκε η εγκατάσταση μεταλλικών φραγμών ώστε να παραμένει χώρος στα πεζοδρόμια για διέλευση πεζών και παιδικών καροτσιών. Εκεί αναδείχτηκε επίσης δυναμικά το θέμα της ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ και της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ των περιοίκων, κατοίκων και έντιμων επαγγελματιών, που προκύπτει από την ΑΣΥΔΟΣΙΑ κάποιων λίγων ξενόφερτων «επιχειρηματιών της νύχτας» και των μπράβων – φουσκωτών που αυτοί οι λίγοι χρησιμοποιούν. Μάλιστα, μέσα από τον αγώνα των κατοίκων και μέσα από την παρέμβαση της Αριστερής Κίνησης αναδείχτηκε πως υπάρχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΙΕΣΗΣ» δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων της πλειοψηφίας που βάζει «πλάτες» στην ασυδοσία της νύχτας και στην παράνομη ηχορρύπανση, με ολόκληρη «βιομηχανία» έκδοσης σχετικών αδειών σε ημέτερους «καταστηματάρχες». Αντίστοιχες αγωνιστικές παρεμβάσεις κατοίκων με την στήριξη της Αριστερής Κίνησης αρχίζουν και ξεδιπλώνονται σε μια σειρά άλλες γειτονιές όπως Άγιος Αντώνης, Ζωοδόχος Πηγή, Νέα Ζωή, Μαζαράκη. Επίσης, η παρέμβαση της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου αναπτύσσεται και για μια σειρά άλλα κοινωνικά θέματα εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου που έχουν να κάνουν με την ανεργία, την φτώχεια, τα δικαιώματα της νεολαίας, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον πολιτισμό κλπ. Πρωταγωνιστήσαμε στον αγώνα να μην ασκηθεί κρατική καταστολή στα παιδιά μας, τους μαθητές του Περιστερίου, που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους με καταλήψεις και διαδηλώσεις και αναγκάσαμε την δημοτική αρχή να πάρει σχετική θέση. Πρωταγωνιστήσαμε στον αγώνα για την αποτροπή πλειστηριασμού από τράπεζα πρώτης και μοναδικής κατοικίας ενάντια σε Περιστεριώτικη οικογένεια στην Ανθούπολη, κι εκεί επίσης υποχρεώσαμε την δημοτική αρχή να πάρει θέση και να παρέμβει. Το ίδιο κάναμε και κάνουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Είναι ΛΟΓΙΚΟ, ΦΥΣΙΚΟ, και ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ η μαχητική μας παρέμβαση να ΕΝΟΧΛΕΙ τις κυβερνήσεις και την δημοτική αρχή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Παχατουρίδης και οι αντιδήμαρχοί του, τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου, εξαντλούν το σύνολο σχεδόν της πολεμικής τους ενάντια στην Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, παρά ενάντια στις άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αυτό αποτελεί ΤΙΜΗ για μας, δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο, και συνεχίζουμε ακόμα πιο ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ και ακόμα πιο ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους, δεν πρόκειται να βάλουμε «νερό στο κρασί μας» και αυτό ας το πάρουν απόφαση όλοι για να μην ματαιοπονούν.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Σας δημιούργησε ποτέ δεύτερες σκέψεις το γεγονός ότι, από τη στιγμή που σας ψήφισαν, μπαίνετε και σεις στη κρίση του δημότη;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι … «δεύτερες σκέψεις», ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. Εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ να κρινόμαστε καθημερινά από την πλειοψηφία των δημοτών – τους ανέργους, την νεολαία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Γι αυτούς υπάρχουμε, σ αυτούς δίνουμε λόγο. Και θέλουμε να κρινόμαστε ΔΙΑΡΚΩΣ και ΕΝΕΡΓΑ, όχι μόνο «εκλογικά» κάθε 4 ή 5 χρόνια. Οι ολομέλειές μας και οι συνελεύσεις μας είναι εξ ορισμού ανοιχτές σε όλους να έρθουν να συμβάλλουν με την ελεύθερή τους γνώμη στις αποφάσεις για την δράση και τις παρεμβάσεις μας. Αντίθετα, επιδιώκουμε να ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ από το σύμπλεγμα ιδιοτελών κεντρικών και τοπικών μεγαλοσυμφερόντων, από τους ημέτερους εργολάβους, από τα τρωκτικά των ΕΣΠΑ, από τους αστούς πολιτικάντηδες του κεντρικού αλλά και του τοπικού κράτους – δήμου που στηρίζουν αυτά τα συμφέροντα, από τους πράκτορες της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους δράστες του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στην νεολαία και στους κατοίκους.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Με το χέρι στη καρδιά, μπορείτε να μας πείτε, τελικά ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, όλα αυτά τα χρόνια που κατέχει το χρίσμα του πρώτου δημότη της πόλης, πως τα έχει καταφέρει; Με τα έργα του; με το επικοινωνιακό του χάρισμα; με το ανθρωπιστικό του πρόσωπο; με την ανοιχτή πόρτα του γραφείου του, ή μιλάμε για έναν άνθρωπο-ταλέντο στη Τοπική Αυτοδιοίκηση;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάθε προσωπικότητα σίγουρα παίζει τον ρόλο της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως πιστεύουμε, πως ο κύριος λόγος είναι η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ όλα αυτά τα χρόνια σε δημοτικό επίπεδο από τις κοινοβουλευτικές δημοτικές παρατάξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα π.χ. τον περασμένο Μάϊο την μία Κυριακή να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι 37,5% στις Ευρωεκλογές, ενώ την αμέσως προηγούμενη Κυριακή το ίδιο εκλογικό σώμα έδινε στην δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 11% στις δημοτικές εκλογές. Με άλλα λόγια, πάνω από 2 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι ψηφίζουν Παχατουρίδη. Οι ηγεσίες των δημοτικών παρατάξεων της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κατά τη γνώμη μας έχουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ με την στάση τους όλα αυτά τα χρόνια που η δημοτική παράταξη του κ. Παχατουρίδη βρήκε πρόσφορο έδαφος να αλωνίζει ανενόχλητη.
Η Αριστερή Κίνηση απεναντίας, επειδή ειχε μια σταθερή και αταλάντευτη στάση στο πλευρο των εργαζομένων και των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια, με τις Λαικές Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, τις διαδηλώσεις και τις παρεμβάσεις της, εντ’ος και κυρίως εκτός του Δ.Σ, αύξησε τις δυνάμεις της, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της και τους δημοτικούς της συμβούλους.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Ποιός είναι ο βασικός οικονομικός πόρος του Δήμου που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά απ” ό,τι μέχρι σήμερα, για ην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της πόλης;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Οι πόροι του δήμου χοντρικά είναι :
1) τα δημοτικά τέλη που όλο και αυξάνονται και μετατρέπονται σε αβάστακτα χαράτσια για τους δημότες,
2) η κρατική επιχορήγηση που όλο και μειώνεται και
3) τα χρήματα από ΕΣΠΑ και γενικά από προγράμματα της ΕΕ τα οποία έχουν αυστηρότατα κριτήρια «ανταποδοτικότητας» και «επιλεξιμότητας» έτσι δομημένα ώστε τα χρήματα αυτά να δίνονται μόνο προς όφελος μεγαλοεργολάβων και για έργα «εξωραϊσμού» για εξυπηρέτηση του μεγάλου εμπορικού κέρδους.
Άρα, η μόνη λύση για να βρεθούν πόροι για τους φτωχούς δημότες και τις ευπαθείς ομάδες είναι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ συνολικά του ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου, η κατάργηση του «Καλλικράτη» και η γενναία χρηματοδότηση των δήμων για τέτοιες δράσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, δίνουμε καθημερινά και δυναμικά την μάχη σε τοπικό επίπεδο απαιτώντας ο δήμος να μη δίνει τους όποιους πόρους για έργα «φρου φρου κι αρώματα» προς δόξαν των εργολάβων και των μεγαλεμπόρων, αλλά να χρηματοδοτήσει δράσεις υπέρ της φτώχεις και των ευπαθών ομάδων. Επίσης, ο δήμος εκτός από πόρους πρέπει να διαθέσει για τον σκοπό αυτό ΧΩΡΟΥΣ και ΚΤΙΡΙΑ. Για παράδειγμα, το κτίριο του παλιού Πολυϊατρείου στην οδό Φλέμιγκ έχει ζητηθεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, π.χ. για παιδιά με ειδικές ανάγκες όμως ο δήμος ως τώρα το αρνείται.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Ποιά είναι τα βαριά προβλήματα της πόλης του Περιστερίου και πως αντιμετωπίζονται κατά την άποψή σας;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι Περιστεριώτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, κοινωνικά – εργασιακά – χωροταξικά – διαβίωσης – κατοικίας. Ας αναφέρουμε εδώ μόνο ενδεικτικά:
1) το Περιστέρι είναι μια από τις «πρωτεύουσες της ανεργίας». Ειδικά όσον αφορά την νεολαία η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, μαζί με τις υπόλοιπες διεκδικητικές δράσεις της, θα πρωτοστατήσει στην αυτοοργάνωση των ανέργων – ιδιαίτερα των νέων – σε συλλογικότητες διεκδίκησης και αλληλεγγύης.
2) το Περιστέρι είναι ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ από δημόσιες δομές Υγείας. Τα πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ και το Κέντρο Υγείας υπολειτουργούν. Τα μεγάλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής (Αττικό και Κρατικό Νίκαιας) στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων. Δυστυχώς, και στο θέμα αυτό, η δημοτική αρχή λειτουργεί μέσα στο μνημονιακό – καλλικρατικό πλαίσιο. Πρόσφατα, ίδρυσε «Κέντρο Πρόληψης» με καλλικρατικούς – μνημονιακούς όρους, ενώ η πρόληψη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Επίσης, όπως έχουμε καταγγείλει, το πολυδιαφημισμένο «δημοτικό πανεπιστήμιο» έχει καταντήσει τζάμπα διαφημιστικό γραφείο προς όφελος μεγάλης ιδιωτικής κλινικής των βορείων προαστείων.
3) το Περιστέρι είναι ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ και στην Παιδεία. Υπενθυμίζω π.χ. το γεγονός πως το 2010-2011 το Περιστέρι ήταν «πρωταθλητής» στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις Γυμνασίων και Λυκείων από την ανεκδιήγητη κ. Διαμαντοπούλου, δυστυχώς με την σιωπηρή συναίνεση και της δημοτικής αρχής.
4) το Περιστέρι είναι δήμος – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ και στα δημοτικά χαράτσια. Τα δημοτικά τέλη είναι υπέρογκα τόσο στην κατοικία, όσο και στην επαγγελματική στέγη. Π.χ. Πρόσφατα με την αναδιάταξη των επαγγελματικών τελών ανά ζώνη, πολλοί καταστηματατάρχες γύρω απο τους σταθμούς μετρό Περιστερίου και Ανθούπολης κλείνουν αναγκαστικά τα μαγαζιά τους ώστε να «καταλάβουν» τους χώρους οι «ημέτεροι» των μεγάλων αλυσίδων. Από την άλλη, αυτά τα υπέρογκα χαράτσια δεν επιστρέφουν στη ζωή πλειοψηφίας των δημοτών ως κοινωνικές παροχές. Τα τροφεία και τα δίδακτρα σε όλες τις δημοτικές δομές όπως παιδικούς σταθμούς, ωδείο κλπ είναι υπέρογκα.
5) το Περιστέρι, αν περπατήσει κάποιος λίγα μέτρα πιο πέρα από τα φαραωνικά «έργα βιτρίνας» του κέντρου, είναι σε πολλές γειτονιές ΑΒΙΩΤΗ ΠΟΛΗ. Ανύπαρκτη αντιπλημμυρική υποδομή – όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες πλημμύρες, ανύπαρκτη κυκλοφοριακή ρύθμιση – πρέπει να είναι από τους πιο εχθρικούς για τον πεζό και τον ποδηλάτη δήμους, ανύπαρκτο πράσινο – η δημοτική αρχή ενώ ελάχιστα νέα πάρκα δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, φρόντισε να βρωμίσει το Άλσος, τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης με την εγκατάσταση του ΣΜΑ – χαβούζας. Επίσης φρόντισε το ίδιο Άλσος να δοθεί «βορρά» κερδοσκοπίας σε ασύδοτους ημέτερους «επιχειρηματίες» που παράνομα καταλαμβάνουν χώρους.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Τι σας έχει ενοχλήσει, ως παράταξη φυσικά, από την Δημοτική Αρχή της πόλης; Πιστεύετε ότι το μεγάλο και σημαντικό ποσοστό της εκλογής του κ. Παχατουρίδη, αποτελεί «φρένο» για τις αποφάσεις της Αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια; Πως το αντιμετωπίζετε αυτό;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για μας κάθε δήμος και κάθε περιφέρεια είναι ΚΡΑΤΟΣ ανεξάρτητα τι συσχετισμοί υπάρχουν στο δημοτικό ή στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δυστυχώς τέτοιες αυταπάτες έχουν άλλοι. Π.χ. πρόσφατα στην συζήτηση για το ΣΟΑΠ (ένα πρόγραμμα υπό το ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ που χρηματοδοτεί μόνο έργα βιτρίνας και δομές που υποχρεωτικά θα χαρατσώνουν τους δημότες), η μεν δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «η καλή νέα κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το κακό πρόγραμμα σε καλή κατεύθυνση», η δε δημοτική παράταξη του ΚΚΕ δήλωσε πως «αν ο δήμος ήταν καλός, π.χ. όπως Πετρούπολη ή Χαϊδάρι, θα ψηφίζαμε υπέρ, εδώ ψηφίζουμε κατά». Άλλωστε, δυστυχώς βλέπουμε και σε δήμους όπου η δημοτική αρχή ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από το ΚΚΕ, να εφαρμόζονται τα ίδια μνημονιακά – καλλικρατικά πλαίσια, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι προσλήψεις εποχικών εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις κλπ. Εμείς το κύριο μέρος της παρέμβασής μας το κατευθύνουμε εκτός δημοτικού συμβουλίου, στις συνελεύσεις και τις δράσεις των κατοίκων στις γειτονιές, στα κοινωνικά κινήματα, στους αγώνες της νεολαίας, στην πάλη ενάντια στην κρατική καταστολή, στον αντιφασιστικό αγώνα, στην πολιτική αλλά και πολιτιστική προβολή της εργατικής – ανυπότακτης ταξικής λογικής. Το νέο πολιτικό – πολιτιστικό μας Στέκι (Ακροπόλεως 18 και Ιάσονος) είναι ήδη χώρος συνάντησης όλων αυτών των δράσεων, με συσκέψεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις αλλά και πολιτιστικά δρώμενα. Αυτή η «απέξω» πρωτόβουλη και αυτενεργός δράση είναι η ΜΟΝΗ που μπορεί να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα σε όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων και σε δημοτικό επίπεδο, πιέζοντας και κατακτώντας. Το μήνυμά μας προς τους Περιστεριώτες είναι «μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΑ ούτε από το κεντρικό κράτος, ούτε από την περιφέρεια, ούτε από τον δήμο. Πάρτε οι ίδιοι τις ζωές και τις γειτονιές σας στα δικά σας χέρια».

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Τι προσδοκάτε να πετύχετε ως «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, που βεβαίως μπορεί να είναι μακριά, όμως ο λαός λέει: «αργεί το Πάσχα αλλά έρχεται…»
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε αντίθεση με τις κοινοβουλευτικές δημοτικές παρατάξεις, για μας οι αστικές εκλογές – δημοτικές ή βουλευτικές- δεν είναι τα πιο σημαντικά «ορόσημα». Τα πιο σημαντικά ορόσημα είναι τα κοινωνικά κινήματα. Φιλοδοξία μας είναι οι Περιστεριώτες άνεργοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι να πρωταγωνιστήσουν σε μια ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για την αποτίναξη του ασφυκτικού θανατηφόρου πλαισίου του χρέους, της ευρωζώνης, και συνολικά του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονίων. Επίσης, φιλοδοξία μας είναι η αυτοοργάνωση της πλειοψηφίας των δημοτών με λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα για την διεκδίκηση και κατοχύρωση λύσεων που θα κάνουν τις γειτονιές ανθρώπινες και βιώσιμες. Οι επόμενες εκλογές θα είναι απλά ένα «μέτρο» όλης αυτής της προσπάθειας. Πιστεύουμε πως και εκεί θα εκφραστεί η θέληση του μαχόμενου Περιστεριώτικου λαού να είναι πρωταγωνιστής και όχι θεατής. Μόνο έτσι αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, όχι «ν αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ειδικά στον δήμο Περιστερίου, είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια πως «κάτι κινείται». Με την παρέμβαση της Αριστερής Κίνησης και την αγωνιστική αυτοοργάνωση των κατοίκων, σπάει η «ασυλία» που πρόσφεραν ως τώρα οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών δημοτικών παρατάξεων στον κ. Παχατουρίδη. Και αυτό θα εκφραστεί και εκλογικά.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Οι δημότες κ. Παπανικολάου στο Δήμο μας που έχουν καταρρακωθεί από την οικονομική κρίση, είναι πάρα πολλοί. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά από τις επαφές μας με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και από τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος, στις οποίες προστρέχουν αμέτρητοι… Συμφωνείτε με όλα αυτά που γίνονται από το Δήμο; εάν όχι γιατί; Εσείς πως θα οργανώνατε ανάλογες δομές; Ξέρετε, τις περισσότερες φορές που ο κόσμος στενάζει κάτω από την εξαθλίωση, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι το πιο ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ πως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά μέσω της φιλανθρωπίας από κράτος, δήμο και εκκλησία. Όσο καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν – και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, περισσεύει η υποκρισία και η δημοσιοσχεσίτικη λογική – τέτοιου είδους «φιλανθρωπία» από τις συστημικές καθεστωτικές δυνάμεις θυμίζει την παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη, να σ αλοίψω λάδι». Π.χ. η ίδια δημοτική αρχή Παχατουρίδη που μέχρι σήμερα, 13 χρόνια μετά, αρνείται ακόμα ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ και ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα των απολυμένων εργαζομένων της ΔΑΤΕΠ συμβάλλοντας έτσι στην φτωχοποίησή τους, θα έρθει μετά κάνοντας τον … «φιλάνθρωπο» να τους δώσει ένα καλάθι τρόφιμα μπροστά στις κάμερες. Γι αυτό για μας ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για να νικηθεί η φτώχεια στην «πηγή» της, με τσάκισμα των αιτίων που την δημιουργούν. Γι αυτό π.χ. πρόσφατα πρωταγωνιστήσαμε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων, όπως στην Migato και στην ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και σε αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ενάντια στις «λευκές νύχτες». Αποτελεί απόδειξη υποκρισίας για την «φιλάνθρωπη» δημοτική μας αρχή πως ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΑΝΟΙΧΤΑ τέτοιες συντηρητικές ρυθμίσεις που οδηγούν τους εμποροϋπαλλήλους στην φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση. Επίσης, με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη – χαράτσια, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη οδηγεί στο κλείσιμο, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση πολλούς Περιστεριώτες επαγγελματίες, για να έρθει μετά ως … «φιλάνθρωπος» να δώσει ένα καλάθι τρόφιμα και σ αυτούς. Φυσικά, στηρίζουμε πρωτοβουλίες και δομές πραγματικής ταξικής αλληλεγγύης. Στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου εδώ και καιρό λειτουργεί δωρεάν κοινωνικό φροντιστήριο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για ξένες γλώσσες, δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και πολλές άλλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Τα χρόνια που έρχονται για το Δήμο Περιστερίου πως βλέπετε να είναι; Η «περιβόητη» αλληλεγγύη που στις μέρες μας έχει πάρει μορφή επιδημίας, -το μέλλον θα δείξει- θα φέρει αποτέλεσμα για να προχωρήσει η κοινωνία ένα βήμα παρα πέρα, ή χρειάζεται και κάτι περισσότερο που ακόμη δεν το έχει συλλάβει κανένα μυαλό, «μεγάλου» πολιτικού, αξιωματούχου, ή κοινού θνητού έστω;…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, η απάντηση είναι πως τόσο οι Περιστεριώτες όσο και όλος ο λαός δεν πρέπει να περιμένουν λύσεις από ΚΑΝΕΝΑΝ «ΜΕΣΣΙΑ». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ και ΑΔΗΦΑΓΟ παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, που για να ξεπεράσει την κρίση του τσαλαπατάει εκατομύρια, για να μην πούμε δισεκατομύρια, ανθρώπινες ζωές σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Δεν υπάρχει περίπτωση να ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, αν δεν αποφασίσουμε τολμηρά να σταματήσουμε να είμαστε ΡΑΓΙΑΔΕΣ. Αν δεν αποτινάξουμε δυναμικά και εξεγερτικά την θηλειά του χρέους, της ευρωζώνης, της ΕΕ και αν δεν ανοίξουμε τον δρόμο για την συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή. Δεν θα μας σώσουν ούτε «Θεοί», ούτε «Σοφοί», ούτε «Δαίμονες». Μόνο μοναχοί μας θα σωθούμε. Ειδικά στην Ελληνική κοινωνία, αυτό είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κανένας. Π.χ. πως θα λυθεί το σημαντικότερο πρόβλημα της Περιστεριώτικης νεολαίας – η ανεργία ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ΑΝΑΤΡΟΠΗ στις εργασιακές σχέσεις ώστε να μειωθούν τα εξοντωτικά, απάνθρωπα ωράρια και να απασχολούνται 2 εκεί που σήμερα απασχολείται ένας ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ΑΝΑΤΡΟΠΗ του ασφυκτικού πλαισίου μνημονίων – ΕΕ – ΔΝΤ που επιβάλλει απολύσεις και ελαστικές εργασιακές σχέσεις ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ένα ΓΕΝΝΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ώστε να χρηματοδοτούν δραστηριότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση που θα προσφέρουν σταθερή αξιοπρεπή εργασία ; Μπορεί να λυθεί χωρίς ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ που δεν αφήνει την χώρα και τον λαό να ανασάνουν ; ΟΧΙ. Κάθε μεσοβέζικη απάντηση είναι αυταπάτη. Δεν υπάρχει σήμερα ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ «ανάπτυξης παλιού τύπου» με λίγο κεϋνσιανισμό, ούτε για τον Ελληνικό καπιταλισμό, ούτε για τον παγκόσμιο. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, όχι μόνο ένα βήμα μπροστά δεν θα πάμε, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΙΩΝΕΣ ΠΙΣΩ : σε έναν νέο Μεσαίωνα ταξικής κόλασης. Και αυτό δεν θα το αποτρέψει κανένα «πασάλειμμα» υποκριτικής φιλανθρωπίας. Η αισιοδοξία μας πηγάζει ακριβώς απ αυτούς τους οποίους αντιπροσωπεύουμε. Τους «από κάτω», τους ριγμένους, τους αδικημένους, την μεγάλη πλειοψηφία. Τόσο στο Περιστέρι, όσο και γενικότερα, ο μέχρι τώρα θεατής λαός αρχίζει να δείχνει πως θέλει να πρωταγωνιστήσει με την αυτενεργό του δράση. Κι αυτό είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ για το μέλλον.

«Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ»: Ευχαριστούμε πολύ κ. Παπανικολάου, για την αποκλειστική και επίσημη συνέντευξη που πρόθυμα μας παραχωρήσατε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *