08 Απριλίου 2015

Μιχαλολιάκος: Ο λύκος φόρεσε προβιά προβάτου

του Γιώργου Λαουτάρη, εφημ. "Πριν" 
Το θεσμικό κοστούμι της υπεύθυνης κοινοβουλευτικής δύναμης φόρεσε στην πρώτη ολομέλεια της Βουλής που παρακολούθησε μετά την αποφυλάκισή του ο αρχηγός της συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίστηκε στις 20 Μαρτίου λόγω λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης. Σύμφωνα με το βούλευμα, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, όρος που του είχε επιβληθεί για κατηγορίες σχετικές με παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Παράλληλα το δικαστικό συμβούλιο τού επέβαλε και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Πάντως οι δικαστές τού επιτρέπουν να μεταβαίνει στη Βουλή.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη ρητορική μεταστροφή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν… φιλοκυβερνητικός και πάντως καθόλου «αντισυστημικός» ή «εναντίον όλων» όπως αυτάρεσκα ισχυρίζονται συχνά οι χρυσαυγίτες. Προφανώς, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του ότι στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Και αναλόγως παίρνει τα μέτρα του, μιας και η εναλλαγή μάσκας είναι από τα αγαπημένα σπορ της ακροδεξιάς ηγεσίας.
Πρώτος στόχος του Μιχαλολιάκου στην τοποθέτησή του ήταν ο Σαμαράς. «Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε κατά του Μνημονίου» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Αν, όπως είπε ο κύριος Σαμαράς, η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε ο λαός με πλήρη ευθύνη. Κι αν δεν το είχε αντιληφθεί, φρόντισε να το πει η ΝΔ με την προεκλογική προπαγάνδα και τα σποτ της κινδυνολογίας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, τα σουπερμάρκετ, και θα σταματήσει η καταβολή των μισθών. Άρα ο λαός εν πλήρη γνώσει ανέλαβε την ευθύνη να ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως ισχυρίζονται ότι θα συμβεί» υποστήριξε ο αρχιχρυσαυγίτης.
Δεν έμεινε όμως εκεί. Είπε ότι τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τη διευκόλυνση των οφειλετών του Δημοσίου συνιστούν όντως μονομερείς ενέργειες έναντι των δανειστών, παρ’ όλ’ αυτά εκτίμησε ότι «όσο υπάρχει η δανειακή σύμβαση με την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας έχουμε Μνημόνιο». Και βάλλοντας εκ νέου εναντίον του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος μίλησε στη δική του τοποθέτηση για «ορδές λαθρομεταναστών που έχουν καταλάβει τις πόλεις», ο Νίκος Μιχαλολιάκος διερωτήθηκε «τι παραπάνω είχαμε πει εμείς, που η κυβέρνησή του μας χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση γι’ αυτά τα λόγια;»
Για τον δε ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, τόνισε ότι το κόμμα συμμορία του θα εξετάσει ανά περίπτωση τη στάση του εντός κοινοβουλίου και εκτίμησε επιπλέον ότι «μόνο αν μειωθεί το χρέος θα υπάρξει μέλλον». Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στα λόγια Μιχαλολιάκου, έκανε λόγο για στήριξη της Χρυσής Αυγής στον ΣΥΡΙΖΑ, ο χρυσαυγίτης πήγε ακόμη πιο… συναινετικά: «Δεν εκφράστηκε καμία υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η άποψη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για να καταργήσει το Μνημόνιο, ώστε να επανέλθει η εθνική κυριαρχία» ανέφερε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *