27 Απριλίου 2015

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αριστερό μνημόνιο

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, πηγή ΠαΝΤΙΕΡα
Σχετικά με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, παρατηρείται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ή η συνειδητή παραπληροφόρηση ή χαζομάρες σαν του Στρατούλη που έκανε λόγο για πράξη πατριωτισμού.
1. Η ΠΝΠ όπως και ο 2469/97 στον οποίο παραπέμπει ΔΕΝ έχουν εγγύηση του κεφαλαίου, ΔΕΝ έχουν εγγυημένο τόκο.
Ας θυμηθούμε ότι η ίδια κίνηση έγινε με τα ίδια επιχειρήματα είχε γίνει επί Παπαδήμου ως το πρώτο βήμα για να πάμε στο PSI και να χαθούν δις. από τα ταμεία. Ο Βενιζέλος ακόμα υπερηφανεύεται ότι ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην σύγχρονη ιστορία…
2. Ακόμα και τώρα δεν έχει διαψευστεί το γεγονός ότι η ΕΕ διαρρέει ότι ήταν απαίτηση της η ΠΝΠ. Αν ισχύει, σημαίνει ότι τα λεφτά θα χαθούν μέσα στην μαύρη τρύπα του χρέους.
3. Χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση το επιχείρημα ότι έχουμε πόλεμο και για αυτό πάρθηκε αυτό το μέτρο. Τα δεδομένα όμως αυτά ήταν γνωστά, από πολύ πριν τις εκλογές. Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν οδηγήσει σε ασφυκτική κατάσταση τη χώρα με τα PSI, τα μέτρα λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η ευρωζώνη λειτουργούν με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο (με συγκεκριμένους καταμερισμούς εργασίας, ισχύος και ταξικού προσανατολισμού). Συνεπώς υπεύθυνη για αυτό τον εγκλωβισμό είναι η ίδια η κυβέρνηση, με την εκλογική της αφήγηση περί Ευρώπης της αλληλεγγύης, με τις ιστορίες ότι θα υποχωρήσουν οι σύμμαχοι εντός Ε.Ε. επειδή γουστάρουμε και μόνο κλπ. Η πίστη ότι η δημιουργική ασάφεια θα λύσει τεράστια ταξικά και πολιτικά θέματα είναι καταστροφική, αν δεν είναι ύποπτη για από την υπερβολική της αισιοδοξία.
4. Το γεγονός ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει την ίδια ακριβώς κίνηση με τις μνημονιακές κυβερνήσεις δε σημαίνει ότι επειδή ο πολιτικός φορέας είναι άλλος, τη μία φορά η κίνηση ήταν αντισυνταγματική και καταστροφική και σήμερα πατριωτική. και σωτήρια στο μεσοδιάστημα, μέχρι την υπογραφή του νέου μνημονίου. Η κυβέρνηση φυσικά υποστηρίζει ότι δε θα είναι μνημόνιο, αλλά ένας έντιμος συμβιβασμός. Φυσικά χωρίς φράγκο στα ταμεία του κράτους, να κάνει ανεξάρτητη πολιτική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση (αν το επιθυμεί ακόμα), πως θα βρεθεί η εντιμότητα;
5. Το γεγονός ότι αντιδρούν οι δεξιοί και πασόκοι δήμαρχοι, οι ίδιοι που είχαν δεχτεί τα μέτρα αγόγγυστα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι λογικό αφού λειτουργούν με την ίδια λογική με το ΣΥΡΙΖΑ (ποιος το κάνει; αν είναι οι άλλοι, είναι κακό) Η αντίδραση τους ούτε τους αθωώνει (έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει τις αντιλαϊκές πολιτικές) και ούτε φυσικά υπάρχει περίπτωση για μέτωπο μαζί τους, αλλά ανακοινώσεις σαν της Ανοιχτής Πόλης στην Αθήνα δίνουν πάτημα στο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ να κάνουν παιχνίδι.
6. Η τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι τυπικά κρατική, το δημόσιο έχει 9% του μετοχικού κεφαλαίου. Ή είναι όσο δημόσια είναι και οι άλλες τράπεζες που ζουν και σώθηκαν με την εκτόξευση του δυσθεώρητου χρέους και την πληρωμή του από τους φτωχούς. Συνεπώς το επιχείρημα ότι τα λεφτά φεύγουν από τον ιδιωτικό τομέα και πάνε στον δημόσιο είναι έωλο. Ας θυμηθούν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πιπίλα που έχουν για το Στουρνάρα όταν ρωτούνται γιατί δεν τον αλλάζουν, είναι ότι δεν μπορούν γιατί είναι ανεξάρτητος φορέας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου από την ΕΚΤ.
Το ζήτημα με την καταστροφική ΠΝΠ δεν είναι μόνο τα προηγούμενα στοιχεία, αλλά ότι χάθηκε ένα όπλο σε ενδεχόμενη ρήξη με την Ε.Ε.
Τώρα το αριστερό μνημόνιο έρχεται με ταχύτητα και προφανώς η μόνη στάση πληρωμών σε κακό ενδεχόμενο στις διαπραγματεύσεις θα είναι η στάση πληρωμών μόνο στο εσωτερικό της χώρας.
Οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παλέψουν για τη σωτηρία τους ή θα χάσουν 20 χρόνια από τη ζωή τους πληρώνοντας τα σπασμένα άλλων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *