20 Ιουλίου 2015

Επαίσχυντο το Μνημόνιο Τσίπρα

του Γιώργου Δελαστίκ/ Πηγή: Πριν

Συµφωνία αιώνιας ντροπής για την ελληνική Αριστερά είναι αυτή που προσυπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Τον ξεφτίλισαν εντελώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αναγκάζοντάς τον να υπογράψει μια κατάπτυστη συµφωνία που διέσυρε και την Αριστερά και την Ελλάδα. Καταλύθηκε ακόµα περισσότερο και πιο επίσηµα η υποτιθέµενη εθνική κυριαρχία της χώρας μας, η οποία υπήρχε -υποτυπωδώς μόνο- στο πλαίσιο της ΕΕ. Ειδικά μετά την εισαγωγή του ευρώ και την έναρξη οικοδόµησης του Τέταρτου Ράιχ της Γερµανίας με όπλο αυτή τη φορά το κοινό νόµισµα, ψήγµατα τυπικής κυριαρχίας είχαν αποµείνει. Τώρα καταργήθηκαν επισήµως και αυτά, καθώς την Ελλάδα θα διοικεί πλέον η τρόικα, βάσει των οδηγιών που θα έχει από την καγκελαρία του Βερολίνου.

Ο Τσίπρας, με τη συµφωνία που τον εκβίασαν και τον έβαλαν να υπογράψει, υποβίβασε το ελληνικό κράτος σε καθεστώς γερµανικής αποικίας των αρχών του 20ού αιώνα. «Απώλεια κυριαρχίας πρωτόγνωρη στην Ευρώπη» ήταν ο τίτλος ολόκληρης σελίδας της Μοντ. «Για να αποφύγει το Grexit, η Αθήνα δέχτηκε να υπαχθεί υπό κηδεµονία χωρίς προηγούµενο στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε ο υπότιτλος της γαλλικής εφηµερίδας. «Η προσωρινή λύση της ελληνικής κρίσης δείχνει ότι για να επιβιώσει το κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα, οι ψηφοφόροι των εθνών που χρωστούν πρέπει να στερηθούν το δικαίωµά τους να αλλάζουν οικονοµική πολιτική, παρόλο που κρατούν το δικαίωµά τους να αλλάζουν κυβερνήσεις», γράφει αρθρογράφος των Τάιµς της Νέας Υόρκης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γράφει η αµερικανική εφηµερίδα, αποφάσισαν «να σώσουν την Ελλάδα με τόσο δραστικούς όρους ώστε καµιά άλλη λαϊκιστική κυβέρνηση να μην αισθανθεί ούτε καν τον πειρασµό να ακολουθήσει το (ελληνικό) παράδειγµα. Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει γίνει η ζωντανή απόδειξη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην τρέχουσα οικονοµική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι Τάιµς της Νέας Υόρκης, αφού επισηµαίνουν ότι οι Γερµανοί νοµίζουν πως θα καθυποτάξουν τους Έλληνες ακολουθώντας την ίδια πολιτική που ακολούθησαν και στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όταν κατέρρευσε ο κατ’ όνοµα «υπαρκτός σοσιαλισµός», αποδεικνύουν το λάθος του Βερολίνου.

«Στην Ελλάδα, η δηµόσια διάθεση είναι διάθεση πλήρους δυσπιστίας, και απαισιοδοξίας. Οι μεταρρυθμίσεις αντιµετωπίζονται ως ισοδύναµες με την ανυπαρξία μέλλοντος. Πραγµατικά, οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Έλληνες περιµένουν ότι οι ζωές των παιδιών τους θα είναι χειρότερες από τις δικές τους. Αυτές οι ριζικά διαφορετικές προσδοκίες εξηγούν άριστα γιατί στη μετακομμουνιστική Ευρώπη οι μεταρρυθµίσεις υποστηρίζονταν ισχυρά από τους νέους, ενώ στην Ελλάδα απέρριψε το πακέτο μεταρρυθµίσεων των δανειστών το 85% των νέων από 18 έως 24 ετών και το 72% εκείνων που είναι μεταξύ 25 και 34» γράφει η αµερικανική εφηµερίδα.

«Στην Ανατολική Ευρώπη, οι πολιτικοί κατηγορούσαν για την οικονοµική καταστροφή το παλιό κοµµουνιστικό παρελθόν. Στην περίπτωση της Ελλάδας όµως το παλιό καθεστώς είναι η ΕΕ! Στην Κεντρική Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θεωρούνταν φίλος και σύµµαχος. Στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες θεωρούνται δανειστές και εχθρική δύναµη» επισηµαίνει εύστοχα ο αρθρογράφος των Τάιµς της Νέας Υόρκης. Στους σφοδρούς επικριτές της γερµανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας, εντείνει τη φωνή του και ο Αµερικανός νοµπελίστας οικονοµολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε συνέντευξή του στην προχθεσινή Λιµπερασιόν, λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγµατα, τονίζοντας μεταξύάλλων αναφορικά με τους Γερµανούς και τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας μας:

«Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσµατα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, δεν είναι μόνο τιµωρία. Πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα!». Λύση υπάρχει για το ελληνικό πρόβληµα, υποστηρίζει ο Στίγκλιτς, μόνο που αρνείται κατηγορηµατικά να αποδεχθεί η Γερµανία τη λύση αυτή. «Τη λύση τη γνωρίζουµε. Και το ΔΝΤ επίσης τη γνωρίζει και την παραδέχεται ανοιχτά πλέον. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή καλύτερα ελάφρυνση (σ.σ. αυτό που στη λαϊκή γλώσσα έχει περάσει ως «κούρεµα» του χρέους). Η Γερµανία όµως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Στα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα.

Επιβάλλει όµως στην πράξη ένα πρόγραµµα που θα γονατίσει ακόµη περισσότερο την Ελλάδα» τονίζει ο Στίγκλιτς. Ο Αµερικανός νοµπελίστας, ο οποίος κάθε άλλο παρά αριστερός μπορεί να θεωρηθεί (είναι ένας προοδευτικός δηµοκράτης, με όλες τις αυταπάτες που αυτό συνεπιφέρει αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικοδόµηση), επισηµαίνει ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη «δηµιουργήθηκαν για να βρίσκονται χώρες πιο κοντά», τώρα όµως οι ίδιοι οι θεσµοί της ΕΕ και του κοινού νοµίσµατος εξωθεί τα κράτη της Ευρωζώνης «να αλληλοσπαράσσονται και οι ισχυρότεροι να καταβροχθίζουν τους ασθενέστερους»! Απόδειξη των αυταπατών που διατηρεί είναι ο ισχυρισµός που προσθέτει: «Είναι η άρνηση της ίδιας της Ευρωζώνης που παρακολουθήσαµε μπροστά στα μάτια μας»! Αντιθέτως, αυτό που ζούµε είναι η αποκάλυψη της πραγµατικής φύσης της Ευρωζώνης και γιατί τη δηµιούργησε η Γερµανία, χτίζοντας πάνω στο ευρώ το Τέταρτο Ράιχ της.

Ο Στίγκλιτς καταλήγει με μία προειδοποίηση: «Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγµα παρόµοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιµο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Επανέρχονται προσθέτοντας νέο στρώµα ταπείνωσης… Η παρέµβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι διαταγές με τον δικτατορικό τρόπο που της επιβάλλονται, είναι πράγµα πολύ επικίνδυνο»!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *