21 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την ακύρωση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΧΛΟΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΙ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΚΑΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ


Είναι πολύ δύσκολο πλέον να κρύψει κανείς πως η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής δέχτηκε μια σημαντική ήττα στην προσπάθεια της να εμφανιστεί δημόσια στην περιοχή της Μαγνησίας. Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας η παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος την ανάγκασε να μεταφέρει την εκδήλωσή της από το Διμήνι στη Χλόη και τελικά να την ακυρώσει εντελώς. Η Χρυσή Αυγή απέτυχε να εμφανιστεί δημόσια και να κάνει τη φιέστα της, απέτυχε να χρησιμοποιήσει δημόσιους χώρους (δημαρχείο Διμηνίου) για τη διάδοση των εγκληματικών της σχεδίων και απέτυχε να κάνει οπουδήποτε μάζεμα ακόμα και σε ιδιωτικό και πληρωμένο από τους ίδιους χώρο (κέντρο «Φεραί Παλλάς»). Την παταγώδη αποτυχία της προσπαθεί να τη βαφτίσει με «αντισυστημικές» και «αντιμνημονιακές» κορόνες και να παρουσιαστεί ως το «θύμα» των κρατικών θεσμών.

Η αλήθεια βρίσκεται όμως για μια ακόμη φορά πολύ μακριά από την «ηρωική» αφήγηση της Χρυσής Αυγής, καθώς όλος ο κρατικός μηχανισμός της περιοχής στάθηκε στο πλευρό της. Το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου σε μια απίστευτη προσπάθεια πολιτικού ξεπλύματος της Χρυσής Αυγής παραχώρησε αρχικά το χώρο του δημαρχείου του Διμηνίου για την εκδήλωση των φασιστών. Η παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος, με αποκορύφωμα την πορεία του Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη, αλλά και η επιτυχημένη αποτροπή της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής το καλοκαίρι στο Διμήνι, δημιούργησαν το αναγκαίο έδαφος για να πάρει αρχικά το τοπικό συμβούλιο του Διμηνίου αρνητική απόφαση για την παραχώρηση χώρου για την εκδήλωση των φασιστών και μετέπειτα να αποσύρει την άδεια και το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου. Ούτε όμως η επιλογή της περιοχής της Χλόης για τη μετεγκατάσταση της εκδήλωσης ήταν τυχαία. Η Χρυσή Αυγή γνώριζε πως και εκεί «έχει πλάτες» από την πλευρά του τοπικού κράτους. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου είχε παραχώρησε δημόσιο χώρο (την πλατεία της Χλόης) για σύναξη της φασιστικής συμμορίας, ενώ προ λίγων ημερών (παραμονές της 28ης Οκτωβρίου συγκεκριμένα) η τωρινή Δημοτική Αρχή κάλεσε τον φασίστα βουλευτή Π. Ηλιόπουλο να βραβεύσει τους μαθητές που συμμετείχαν σε τοπικό αγώνα δρόμου και ανέχτηκε τη συμμετοχή του σε αυτόν. Πριν λοιπόν οι δήθεν «ριγμένοι» της Χρυσής Αυγής «βάλουν τα κλάματα» για την «κρατική αναλγησία» ας μας απαντήσουν ποιοι δεσμοί τους ενώνουν με μια σειρά δημάρχων της περιοχής…

Είναι φανερό πως μια σειρά πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της περιοχής θέλουν να νομιμοποιήσουν πολιτικά και κοινωνικά τη δράση της Χρυσής Αυγής, επιχειρώντας παράλληλα να «ξεπλύνουν» το δολοφονικό και εγκληματικό της χαρακτήρα. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μια περίοδο που διεξάγεται μια δίκη εναντίων της Χρυσής Αυγής που δεν διώκονται για την «επικίνδυνη δράση τους ενάντια στο μνημόνιο» (όπως αρέσκονται να διατυμπανίζουν), αλλά διότι ως γκανγκστερική ομάδα δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσα, τον Σαχσάντ Λουκμάν και επιτέθηκαν σε αγωνιστές του κινήματος και εξαθλιωμένους μετανάστες. Είναι επίσης φανερό πως η νέα προσπάθεια για επιχειρηματικοποίηση των κοινωνικών αγαθών η οποία διεξάγεται με γοργούς ρυθμούς στο τοπικό κράτος, με προεξέχουσα περίπτωση αυτή του Βόλου και του Α. Μπέου, προϋποθέτει και την ύπαρξη μιας «επιτελικής εφεδρείας» που θα κληθεί να τσακίσει το κίνημα και τις κοινωνικές αντιστάσεις. Αυτός είναι και εν πολύς ο ρόλος που φιλοδοξούν και μια σειρά παράγοντες να παίξει η Χρυσή Αυγή. Αυτό το ρόλο έπαιξε και στο εργοδοτικό έγκλημα των Ελληνικών Πετρελαίων, όταν βρέθηκε να κυνηγάει μαζί με την αστυνομία εργαζόμενους που πάλευαν για το αίμα των νεκρών συναδέλφων τους. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Χρυσή Αυγή αναβαθμίστηκε σε «επίσημο» πολιτικό κόμμα με δημόσια παρουσία. Δεν εμφανίστηκε από το πουθενά, είναι το βίαιο τέκνο της κρίσης του καπιταλισμού και του πολιτικού συστήματος. Και ενώ η ίδια η Χ. Α., υποκριτικά, καταγγέλλει το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο» δεν λέει κουβέντα για το σάπιο οικονομικό κατεστημένο, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους -αυτούς που αποτελούν την πηγή της διαφθοράς- αλλά ούτε και για τις παχυλές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν.

Σ’ αυτό το περιβάλλον της επίθεσης και του συντηρητισμού επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εισβάλλουν στη συνείδηση της κοινωνίας και του λαού μας, να εισχωρήσουν στην εκπαίδευση, να ξαναγράψουν την ιστορία αυτού του τόπου απ’ την αρχή. Το Πολυτεχνείου, η χούντα, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το εργατικό κίνημα, διαστρεβλώνονται και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Επιδιώκουν να αποσύρουν από τις μνήμες του λαού μας και να συκοφαντήσουν τους αγώνες για λευτεριά και δικαιοσύνη, ισότητα και πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση. Γιατί όλα τούτα, αφυπνίζουν τον αγώνα του σήμερα ενάντια στην Τρόικα και την εγχώρια και διεθνή τοκογλυφία, ενάντια στα μνημόνια και τους σύγχρονους δουλεμπόρους των Ελλήνων και ξένων εργατών.

Σε συνθήκες που ο κόσμος της εργασίας και του μόχθου καλούνται να δώσουν έναν μεγάλο αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ για να τσακίσουν τον κοινωνικό μεσαίωνα που μας φέρνουν και να κατακτήσουμε τους όρους μιας αξιοβίωτης ζωής τα συμπεράσματα από τον αγώνα για την ακύρωση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής είναι πολύτιμα. Είναι πολύτιμα γιατί είναι ξεκάθαρο πως όταν ο λαός παλεύει μπορεί να ακυρώσει και κυβερνητικές μεθοδεύσεις και επιχειρηματικά σχέδια και τοπικά αλισβερίσια. Η ακύρωση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής ενώ στηριζόταν από όλο το τοπικό κράτος, αποτελεί εξάλλου τη μεγαλύτερη απόδειξη των παραπάνω. Ταυτόχρονα όλη η τοπική κοινωνία, των περιοχών που θεωρεί «φιλικές» η Χρυσή Αυγή, πρέπει να απομονώσει και να εξαφανίσει κάθε κατάλοιπο φασισμού και να εμπνεύσει τις γενιές των νέων με τα ιδανικά της ειρήνης της ελευθερίας κ του αγώνα για δουλειά για όλους. Αυτές εξάλλου είναι οι ιδέες του επαναστάτη Ρήγα… 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *