13 Δεκεμβρίου 2015

Κοιμηθείτε ήσυχοι! Σας φυλάνε οι ευρω-μπάτσοι…

του Γιάννη Ελαφρού/ Πηγή: ΠΡΙΝ

Ανεξέλεγκτοι οι ευρω-τραμπούκοι, χωρίς καν άδεια της κυβέρνησης
Ξεχάστε την Φρόντεξ. Αυτή ήταν πολύ μαλακή. Τώρα έρχεται η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (ή και Ευρωπαϊκή Αστυνομία), όπως την αποκάλεσε προχθές ο αρμόδιος επίτροπος (τρομάρα του) Δ. Αβραμόπουλος, που θα κάνει κυριολεκτικά ό,τι γουστάρει! Η αντιδραστική ΕΕ της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού, και της καταστολής κάνει ακόμα ένα βήμα προς τον σύγχρονο αστικό ολοκληρωτισμό: Οι 3.600 πνιγμένοι (και αγνοούμενοι) στην Μεσόγειο, η απίστευτη τραγωδία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διασχίζουν πεζή την Ευρώπη, η βάρβαρη εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη (με πρωτοφανή απομάκρυνση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ και διακίνηση αλά χούντα, φωτογραφιών από την αστυνομία!), όλα κλιμακώνονται τώρα με την πρόταση της κομισιόν για την δημιουργία της ευρω-συνοριοφυλακής (EBCG), που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18/12.

Η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή αποκτά αυτονομία από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων οποιασδήποτε χώρας χωρίς άδεια από την κυβέρνηση, κάτι που δεν ίσχυε για την Φρόντεξ. Όπως γράφτηκε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας μετά την εισαγωγή του ευρώ». Η EBCG θα μπορεί να αναπτύσσεται όπου αποφασίσει, θα έχει δικό της εξοπλισμό και επάρκεια προσωπικού, ενώ θα μπορεί να προχωρά και σε απελάσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (δεν ίσχυαν αυτά για την Φρόντεξ). Μάλιστα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν δεσμεύσει αριθμό συνοριοφυλάκων, οι οποίοι όταν ζητηθούν θα τίθενται υπό τις διαταγές των Βρυξελών.

Οι όροι δράσης της EBCG θα καταληχθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά η υποστήριξη του σχεδίου από Γερμανία – Γαλλία και η ευχέρεια της Βρετανίας να εξαιρεθεί, κάνουν πιο πιθανή την έγκριση τους. Η Ευρώπη – φρούριο εξοπλίζεται με ένα σώμα πραιτοριανών, θανάσιμο εχθρό των προσφύγων και των μεταναστών, τεράστια απειλή για τη δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία. Καταρχήν, πρόκειται για ένα εξοπλισμένο σώμα δυνάμεων καταστολής, το οποίο για πρώτη φορά θα μπορεί να δρα στο έδαφος μιας χώρας, χωρίς να δίνει λογαριασμό στην κυβέρνηση και βεβαίως στον λαό της. Εάν περάσει αυτό, στην λογική απόκρουσης των «βαρβάρων» της προσφυγιάς, γιατί μετά να μην έρθει η ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική και η ευρω-αστυνομία, οι οποίες θα δρουν ανεξέλεγκτα, ενάντια σε κάθε τι που απειλεί το σύστημα και την ΕΕ, δηλαδή πρώτα και κύρια το μαζικό κίνημα; Εξάλλου ήδη έχει συγκροτηθεί η ευρω-χωροφυλακή (Eurogedfor), μια αστυνομική μονάδα με βαρύ οπλισμό, η οποία προς το παρόν εξασκείται εκτός συνόρων ΕΕ.

Η δημιουργία της EBCG δικαιολογείται ως όρος για την υπεράσπιση της Συνθήκης του Σένγκεν, μιας αντιδραστικής συνθήκης φακελώματος και αποκλεισμού διέλευσης των ανεπιθύμητων. Οι ευρωλάγνοι μπορεί να ενθουσιαστούν, λέγοντας πως ας δώσουμε ό,τι ζητούν γιατί επιτέλους η ΕΕ θα φυλάξει τα ελληνικά σύνορα! Όσο φύλαξε και φυλάει το ΝΑΤΟ… Οι ένοπλοι βραχίονες τύπου ECBG δεν φτιάχνονται για να φυλάξουν τα σύνορα γενικά, αλλά για να προασπίσουν τα «σύνορα» της εξουσίας των πολυεθνικών και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να επιβάλλουν την ολοκληρωτική τους εξουσία και καθολική εκμετάλλευση πέρα και πάνω από κάθε σύνορο και όριο, να μετατρέψουν τα σύνορα της Ευρώπης – φρούριο σε κρισάρα επιλογής όσων προσφύγων και μεταναστών κρίνονται αναγκαίοι για την αναπαραγωγή του συστήματος. Οι υπόλοιποι στον βυθό, στα ναρκοπέδια ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία κλπ. Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στους ευρω-μπάτσους και την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας (και της εθνικής μορφής που εκφράζεται) δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει από θέσεις εθνικής υπεράσπισης των συνόρων. Καταρχήν, η αστική τάξη, τα αστικά κόμματα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ταχθούν τελικά υπέρ ανάλογων σχεδίων (άσχετα αν διαφωνήσουν αρχικά στις λεπτομέρειες, όπως έδειξε η επιστολή Τόσκα – Μουζάλα στην ΕΕ για την Φρόντεξ) γιατί μπορεί να εκχωρούν εθνική κυριαρχία στην ΕΕ, αλλά θεωρούν ότι θα ενισχύσουν την ταξική κυριαρχία στο εσωτερικό και να εμποδίσουν το μεταναστευτικό ρεύμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί ακριβώς το αντιδραστικό ευρωπαϊκό σχέδιο για τους μετανάστες, αποδεχόμενη την μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.

Κάθε μέρα που περνά ενισχύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη ρήξης και αποχώρησης από την Βαστίλη των λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Για δημοκρατικό διεθνιστικό αντικαπιταλιστικό αγώνα, για την ζωή και την ελευθερία των εργαζομένων και των νέων της Ελλάδας, της Ευρώπης και των προσφύγων – μεταναστών. Μόνο μια Αριστερά που θα τολμήσει να σηκώσει την αντισυστημική αντιΕΕ σημαία, τη σημαία όλων των ελευθεριών και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τη χώρα του και το μέλλον του μπορεί να ανακόψει την προέλαση της ακροδεξιάς τύπου Λεπέν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *