10 Μαΐου 2016

Στη Βουλή το ν/σ με «κόφτη» και προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup

Με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο τηaς αξιολόγησης.

Πηγή: The Press Project

Τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωση, θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης
Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η δόση, σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι δανειστές απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Για τον λεγόμενο «κόφτη», δηλαδή τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς όπως λένε, θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Επιπλέον, τονίζουν πως δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), έχει ξεκινήσει στα τεχνικά κλιμάκια και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

Βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου, ζήτησε ο Τσίπρας
Στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

Είχαμε επιτέλους καλές ειδήσεις, ανέφερε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές και τους πολίτες, είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι «η διαπλοκή χθες πέθανε».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *