29 Απριλίου 2018

ΣΙΚΑΓΟ 1886, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1936, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 1944! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!


Μάης 1886: Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας το 1884 αποφάσισε στο συνέδριο της ότι θα διεκδικούσε 2 χρόνια σχεδόν μετά την 1ηΜάη του 1886 την καθιέρωση του οχτάωρου και της κυριακάτικης αργίας. Οι συνθήκες εργασίας ήταν εξοντωτικές και μεσαιωνικές. «Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για ανάπαυση κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε» ήταν το αίτημα του εργατικού κινήματος.
Η απεργία είχε ως κέντρο το Σικάγο και χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν σε όλες τις ΗΠΑ. Αυτό καθόλου δεν άρεσε στα αφεντικά και το κράτος τους και η αστυνομία πυροβόλησε στις 3 Μάη εναντίον των απεργών. Αφού συνέλαβε τις επόμενες μέρες τους ηγέτες των εργατών τους οδήγησε στην κρεμάλα.
«Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, "πτωχοί τω πνεύματι, δήλωνε ο Σπάις ένας από τους μελλοθάνατους εργάτες. Για πρώτη φορά μετά την 1η Μάη χιλιάδες εργάτες εργάζονται με 8ωρο, ενώ σε άλλους μειώνεται δραστικά το ωράριο εργασίας από τις 12 στις 10 και στις 9 ώρες.
Μάης 1936: Οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας πραγματοποιούν απεργία απαιτώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Στις 4 του Μάη η αστυνομία του φασίστα Μεταξά επιτίθεται στους απεργούς τραυματίζοντας σοβαρά μια εργάτρια και το ίδιο γίνεται και με έναν εργάτη δυο μέρες αργότερα. Ο φασίστας Μεταξάς δίνει εντολή να διαλυθεί με κάθε τρόπο η απεργία. Στις 9 του Μάη οι χωροφύλακες σκοτώνουν 9 καπνεργάτες. «Η Αστυνομία έδειξε σήμερα καθαρά πως παίζει το ρόλο του υπηρέτη του καπνεργατικού και του άλλου κεφαλαίου. Επί 3,5 ώρες η Θεσσαλονίκη βρισκότανε σε κατάσταση μάχης, μεταξύ των δυνάμεων της Αστυνομίας και ενός μέρους της εργατικής τάξης. Η στάση της Αστυνομίας έχει εξεγείρει το λαό» γράφει ο Ριζοσπάστης.
Μάης 1944: οι Γερμανοί ναζί κατακτητές και οι έλληνες συνεργάτες τους μεταφέρουν 200 κομμουνιστές από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τους εκτελέσουν, σε αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τους ΕΛΑΣ στους Μολάους στην οποία σκοτώθηκε ο στρατηγός Κρέντς και αρκετοί γερμανοί στρατιώτες.
Οι μελλοθάνατοι ρίχνουν σημειώματα με μηνύματα στους δικούς τους: «Πρωτομαγιά. Γεια σας. Όλοι πάμε στη μάχη», έγραψε εκτελεσμένος Κώστας Τσίρκας. Ο Νίκος Μαριακάκης στο δικό του σημείωμα έγραψε: «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος». Ο Σάββας Σαββόπουλος: «... Καμιά δύναμη δε θα μπορέσει να τσακίσει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα νικήσει...». Ο νεολαίος, ο Δημήτρης Σόφης: «Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα». Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης με μια πράξη αυτοθυσίας θα αρνηθεί να εξαιρεθεί από την εκτέλεση ενώ του προτείνεται και δηλώνει: «Δέχομαι, κύριε διοικητά, τη ζωή, με τον όρο πως δεν πρόκειται να την πάρω από άλλον κρατούμενο. Μόνο όταν η θέση μου μείνει κενή!»

Η θυσία των 200 κομμουνιστών του, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, και όλων των νεκρών του εργατικού κινήματος, η αντιφασιστική νίκη των λαών αποτελούν επαναστατική παρακαταθήκη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την έφοδο στον ουρανό, για την κοινωνική χειραφέτηση και τον κομμουνισμό.
Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σικάγο, μια νέα χάρτα εργατικών δικαιωμάτων και θεσμών, μια νέα κοινωνική οργάνωση χωρίς αφεντικά και κεφάλαιο, χωρίς ΕΕ ευρώ, χρέος, ΔΝΤ, φτώχεια, φασισμό, Χρυσή Αυγή. Με την εργατική τάξη στο τιμόνι, με ένα ταξικό εργατικό κίνημα παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από τα δεσμά του κεφαλαίου.
Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ-Δ.Ν.Τ. και όσων την υπηρετούν και την εφαρμόζουν. Δε ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα!
ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ:ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, Πλατεία Ρήγα Φεραίου 9:30 Π.Μ.
ΑΝΤ. ΑΡ. ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *