08 Φεβρουαρίου 2013

Ζήτημα αλλαγής του απεργιακού νόμου από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων και τροποποίησης του ιστορικού νόμου του Γιώργου Γεννηματά (1264/82), ώστε «ισχυρές ομάδες να μην ταλαιπωρούν το σύνολο των πολιτών», θέτουν αίφνης στη Βουλή δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το θέμα ανακίνησε αργά προχθές το βράδυ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για «συγκεκριμένες ομάδες που έχουν στα χέρια τους τόση δύναμη και μπορούν να συντρίψουν την εθνική οικονομία». Ο κ. Βορίδης προέτρεψε την κυβέρνηση να «βάλει περιορισμούς στην άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο τι σημαίνει απαρτία, με ποια πλειοψηφία θα πρέπει να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις».


Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ παρότρυνε την κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε «να εκλείψει συνολικά το καθεστώς που έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ελάχιστη εξυπηρέτηση που πρέπει να θεσπιστεί για τους πολίτες».

Από το υπουργείο Εργασίας δεν επιβεβαιώνονται σχετικές πληροφορίες, εξόν και «αν τεθεί από ψηλά», και, όπως δήλωσε στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος, το θέμα αυτό «δεν είναι στην ατζέντα του υπουργείου».

Δικαίωμα στην απεργία

Η απεργία στη χώρα μας προστατεύεται από το Σύνταγμα και σύμφωνα με το ν. 1264/82 άρθρο 22:
* Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια νόμιμης απεργίας η πρόσληψη απεργοσπαστών.
* Απαγορεύεται η ανταπεργία (λοκ άουτ)

Για δε την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη (ή της επαγγελματικής του οργάνωσης) 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της.

Για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, απαιτείται η γνωστοποίηση των αιτημάτων με δικαστικό επιμελητή τέσσερις ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της απεργίας.

Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις, εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα, αρκεί απόφαση του Δ.Σ., εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.

Η απεργία στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του Δ.Σ., εκτός κι αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας η συνδικαλιστική οργάνωση πρέπει να διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων.

Για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ο νόμος προβλέπει και προσωπικό για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (προσωπικό ασφαλείας).
Πηγή: «Ελευθεροτυπία»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *