07 Μαρτίου 2021

Σεισμοί, για μία ακόμη φορά τη μεγαλύτερη καταστροφή αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα

 

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την καταστροφή από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, ένα ακόμα γεγονός στην περιοχή μας υπογραμμίζει δραματικά ότι η «ανάπτυξη» του καπιταλισμού όχι μόνο είναι ανίκανη και αδύναμη να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή αλλά είναι και υπεύθυνη για την ένταση και την έκταση των τρομερών συνεπειών από φυσικά φαινόμενα.

Ένας ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ, τέσσερις -επίσης ισχυροί- μετασεισμοί πάνω από 5 ρίχτερ και εκατοντάδες άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί καταγράφονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου μέχρι σήμερα, στην περιοχή του Τυρνάβου – Ελασσόνας. Σεισμοί που προκάλεσαν πάρα πολλές υλικές καταστροφές κυρίως στα χωριά των Δήμων Τυρνάβου της Π.Ε. Λάρισας και Φαρκαδόνας της Π.Ε. Τρικάλων.

Για μία ακόμη φορά τη μεγαλύτερη καταστροφή αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα χαμηλοσυνταξιούχων, εργατών και αγροτών, με την κατάρρευση των παλιών σπιτιών τους, αφού αδυνατούν να συντηρήσουν ή να κατασκευάσουν σύγχρονες κατοικίες σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, μετά τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία που έφεραν τα δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και των κολαούζων τους.

Για μια ακόμη φορά μεγάλες καταστροφές εντοπίζονται στα παμπάλαια σχολικά κτίρια. Το ότι δε θρηνήσαμε θύματα μαθητές το χρωστάμε στους δασκάλους, οι οποίοι αντέδρασαν με ψυχραιμία προστατεύοντας τους μαθητές τους. Η κυβέρνηση και η υπουργός παιδείας -που το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι η απαξίωση των εκπαιδευτικών μέσα από την «αξιολόγησή» τους- με δυσκολία ψέλλισαν ένα «μπράβο» στους δασκάλους. Ένα «μπράβο» σαν τα «χειροκροτήματα» στα μπαλκόνια που εισέπραξαν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων...

Κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι αυτοί που αφήνουν τον λαό ανυπεράσπιστο απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή, είναι αυτοί που παίζουν και πάλι τον ρόλο του σωτήρα, μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι αυτοί που βάζουν στο περιθώριο τις πραγματικές ανάγκες του λαού και κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από την επίκληση της «ατομικής ευθύνης». Στον μοναδικό ρόλο που ανταποκρίνονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, είναι στη φίμωση κάθε αντίθετης άποψης μέσω του απόλυτου ελέγχου των ΜΜΕ, των οποίων τη «συναίνεση» εξαγοράζουν με δεκάδες εκατομμύρια, και στη διάλυση κάθε κίνησης διαμαρτυρίας μέσω της εφαρμογής του δόγματος «αστυνομοκρατία – βία – καταστολή», ενισχύοντας οικονομικά, θωρακίζοντας νομικά και κυρίως στηρίζοντας πολιτικά την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Η μόνη λύση είναι η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, και όλων των προηγούμενων, η οποία δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση και αύξηση των κερδών και της εξουσίας των καπιταλιστών, θυσιάζοντας τις ανθρώπινες ανάγκες και την προστασία της ζωής των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, πλήρεις αποζημιώσεις για όσους έχουν υποστεί υλικές ζημιές, άμεση μεταφορά όλων των άστεγων και των προσφύγων του Κουτσόχερου από τις σκηνές και τους καταυλισμούς σε ασφαλή ξενοδοχεία.
  • Να ελεγχθούν και να επιδιορθωθούν όλα τα δημόσια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Γκρέμισμα όλων των μη ασφαλών κτιρίων. Αυστηροί έλεγχοι όλων των ιδιωτικών κτιρίων και μέτρα για την αντισεισμική θωράκισή τους. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο σύνολό τους (100%) σε περίπτωση καταστροφών. Τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού και αυστηρές ποινές για την παραβίασή του.
  • Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε φτωχές οικογένειες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

ΝΑΡ Τρικάλων

συνιστώσα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *