04 Ιανουαρίου 2013

Το κεφάλαιο κερδίζει σε ανάπτυξη και κρίση


Την ίδια ώρα που οι λαοί αγκομαχούν, οι 100 πλουσιότεροι επιχειρηματίες του πλανήτη αύξησαν το 2012 την περιουσία τους
Ο ιδιοκτήτης της ΙΚΕΑ φιγουράρει στην πέμπτη θέση της λίστας με τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες παγκόσμια και την ίδια ώρα μειώνει μισθούς και απολύει εργαζόμενους στα καταστήματά του και στην Ελλάδα
Σε επίπεδα ρεκόρ συνεχίζει να κινείται η επίσημη ανεργία στην Ισπανία, αγγίζοντας τους 4,85 εκατ. καταγεγραμμένους άνεργους, παρά την ελαφρά υποχώρηση του ποσοστού το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε το Δεκέμβρη 59.094 λιγότερους άνεργους (-1,2%) σε σχέση με το Νοέμβρη. Σε επίπεδο έτους, υπάρχουν 426.364 περισσότεροι άνεργοι (+9,64%) (συνολικά 4.848.723 άτομα).
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, που χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο υπολογισμού, το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε κατά το τρίτο τρίμηνο το ιστορικό όριο του 25%, για να φθάσει το 25,02% (άνω του 52% στην ηλικιακή κατηγορία 16 – 24 ετών).
Ανοδο για ένατο συνεχή μήνα σημείωσε ο αριθμός των ανέργων και στη Γερμανία το Δεκέμβρη, αλλά το επίσημο ποσοστό υποχώρησε το 2012 στο 6,8%, από 7,1% το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ατόμων που ήταν άνεργοι σημείωσε αύξηση το Δεκέμβρη κατά 3.000 άτομα, φθάνοντας τα 2,942 εκατομμύρια. Σε δημοσκόπηση του «Ρόιτερς», 23 οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 10.000 άτομα.
Σύμφωνα εξάλλου με μελέτη της Ernst & Young, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα και την Ισπανία. Η ανεργία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Οκτώβρη στα 18,7 εκατομμύρια άτομα (11,7%). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η μελέτη προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 28% και στην Ισπανία στο 27%.
«Συστάσεις» για λιτότητα στις ΗΠΑ
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και το ΔΝΤ σημειώνουν ότι η συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ είναι ανεπαρκής και ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Η συμφωνία «δεν προσφέρει βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης», σημειώνει ο Moody’s και προσθέτει πως αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τους επόμενους μήνες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΔΝΤ καλεί τους Αμερικανούς βουλευτές να έρθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Παρά τη συμφωνία, σημειώνει το Ταμείο, «θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη».
Κάνοντας λιανά τι εννοεί, διευκρινίζει ότι «θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία συγκράτηση των μεσοπρόθεσμων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια». Δηλαδή, αύξηση της φορολογίας και μείωση των κοινωνικών δαπανών, για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε είναι η συνταγή και στην ΕΕ.
Κολυμπάνε στα πλούτη
Ενδεικτικό, τέλος, του ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε κρίση και ανάπτυξη του καπιταλισμού, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg για τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι 100 πιο πλούσιοι σε παγκόσμιο επίπεδο είδαν το 2012 την περιουσία τους να αυξάνεται κατά συνολικά 241 δισ. δολάρια. Παρά τη βαθιά κρίση, οι δουλειές τους πήγαν πέρυσι ιδιαίτερα καλά, κύρια για τις λιανικές πωλήσεις και τις τηλεπικοινωνίες. Μόνο 16 από τη λίστα των πλουσιότερων που συντάσσει το πρακτορείο έγιναν «φτωχότεροι» το 2012.
Οι περιουσίες των 100 έφτασαν αθροιστικά τα 1,9 τρισ. δολάρια την τελευταία μέρα του 2012. Τη μεγαλύτερη αύξηση της περιουσίας του κατέγραψε ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτής του ομίλου «Inditex» (λιανικές πωλήσεις ρούχων). Ο Ορτέγκα «αξίζει» 57,5 δισ. δολάρια, δηλαδή 22,2 δισ. δολάρια παραπάνω από ό,τι ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, ο ισπανικός λαός βυθίζεται στη φτώχεια και τον τσακίζει η ανεργία.
Την κορυφή κράτησε ο Κάρλος Σλιμ, που δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και κατέχει μεταξύ άλλων τη μεξικανική «America Movil». Δεύτερος στη λίστα είναι ο Μπιλ Γκέιτς (62,7 δισ. δολάρια), τέταρτος ο Γουόρεν Μπάφετ (47,9 δισ. δολάρια) και πέμπτος ο Σουηδός Ινγκβαρ Κάμπραντ των ΙΚΕΑ (42,9 δισ. δολάρια). Παρά την υπερκερδοφορία της, η πολυεθνική μειώνει τους μισθούς και απολύει εργαζόμενους και στην Ελλάδα.
«Ριζοσπάστης» Παρασκεύη 4 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *