Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες
Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και το έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες και
παρατρεχάμενους δεν είναι τυχαίο. Η «φιλοπεριβαλλοντική» αυτή πολιτική της
κερδοσκοπικής αρπαχτής αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. , στηρίχτηκε από
τις πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία με τις ιδιωτικοποιήσεις
και το ευρώ, εφαρμόζεται από τις μνημονιακές χούντες και με πρωταρχικό στόχο το
κέρδος στηρίζεται σε 3 άξονες:
- Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κόστος της κλιματικής αλλαγής: η κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα της αυξανόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης, εντατικής και εκτατικής, σημαίνει υψηλό κόστος από την άποψη της καταστροφής υποδομών, της αύξησης της μετανάστευσης και της διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικών εξεγέρσεων εναντίον των πολιτικών και οικονομικών δομών εξουσίας.
- Στην προσπάθεια η Ε.Ε. να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ενεργειακών ανταγωνιστών της. Το πλαίσιο αυτού του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού συμπληρώνεται από την εκτίναξη των τιμών κυρίως του πετρελαίου, την εξαντλησιμότητα των αποθεμάτων του, την χρηματιστικοποίηση της αγοραπωλησίας και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
- Στην απελευθέρωση των αγορών της ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί πεδίο δράσης για τους ιδιώτες καπιταλιστές, σπάει την καθετοποιημένη επιχείρηση της Δ.Ε.Η. και απελευθερώνει τα τιμολόγια.
Στα πλαίσια αυτά:
- Προβάλλεται το πρότυπο της οικολογικά ευαίσθητης επιχείρησης, του κράτους που εκπονεί περιβαλλοντικές πολιτικές, του απομονωμένου από την κοινωνία πολίτη - καταναλωτή που με δική του ατομική ευθύνη επιλέγει να συμμετάσχει με την καθημερινή του πρακτική στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης ( βλέπε εθελοντισμός στις αναδασώσεις, ανακύκλωση κ.τ.λ.) Έτσι η αντίληψη αυτή δημιουργεί την εικόνα μιας αποπολιτικοποιημένης κοινωνίας, πέρα από την πάλη των τάξεων, αποσιωπά ότι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και προβάλλει οράματα – αυταπάτες για «βιώσιμη ανάπτυξη», για «οικονομία μηδενικών ρύπων», αναπαράγοντας τον μύθο του καπιταλισμού με αυτοέλεγχο.
- Εντάσσεται η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης» έχει ως στόχο η κοινωνία να νομιμοποιήσει και να δεχθεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες, την πλήρη άλωση της Δ.Ε.Η και τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν.
Όμως
- Η εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε αύξηση των τιμών και σημαντική μείωση της αξιοπιστίας της λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων. Σήμερα 1.260.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα τους και καθημερινά γίνονται 1.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ από τα μνημόνια προβλέπεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα πρέπει να είναι πλήρως απελευθερωμένα τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.
- Επειδή οι Α.Π.Ε. δεν είναι - με όρους αγοράς – οικονομικά εκμεταλλεύσιμες η λειτουργία τους επιβαρύνει τον καταναλωτή. Η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δηλώνει: « το σύνολο της πληρωμής των Α.Π.Ε. να προέρχεται απευθείας από τον Λογαριασμό του Ειδικού Τέλους (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η». Οι εταιρείες δηλαδή με τα λεφτά του ελληνικού λαού χρηματοδοτούνται για τα έργα τους, ενώ πουλάνε ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα στη Δ.Ε.Η. και έτσι το μετατρέπουν σε είδος πολυτελείας για τα έξοδο δεινοπαθούντα λαϊκά στρώματα.
- Από την άλλη διαλύονται οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν στους μικρομεσαίους αγρότες ότι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα τους έβγαζαν από το οικονομικό αδιέξοδο και θα πλούτιζαν, καθώς τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ αποκλείουν τους μικροεπενδυτές, τους οποίους οδηγούν σε απόγνωση και χρεοκοπία (αυτοκτονία του Μυλόνογλου στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης).
- Η «πράσινη» αυτή ανάπτυξη ρημάζει όλες τις περιοχές της υπαίθρου της χώρας, βουνά, δάση, παραγωγική γη, ευαίσθητες περιοχές και τοπία και ξεπατώνει την αγροτική παραγωγή. Με φαστ – τρακ επενδύσεις παραδίδεται το φυσικό περιβάλλον βορά στους κάθε λογής «επενδυτές» - καιροσκόπους και κερδοσκόπους, υποσχόμενους ανύπαρκτα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ελάχιστες ως μηδενικές θέσεις εργασίας με χαρακτηριστικά τη συρρίκνωση μισθών και την απώλεια των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και εφαρμόζοντας το πιο αντι – οικονομικό, ενεργοβόρο, δαπανηρό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροδότησης.
- Ήδη και στο νόμο Τρικάλων οι παραπάνω τακτικές αρχίζουν και εφαρμόζονται με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου από την Ληθαίος Ενεργειακή Α.Ε. στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, στην δημιουργία του οποίου αντιτίθενται όλοι οι κάτοικοι του χωριού αμφισβητώντας – δικαίως – την αξιοπιστία της επένδυσης, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και τονίζοντας την καταστροφική επίδραση που θα έχει το έργο αυτό στη ζωή του χωριού και στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τη γειτνίαση της περιοχής με το πλατανόδασος Μπάτζιος και τον ποταμό Πηνειό.
Η εφαρμογή των τεχνολογιών Α.Π.Ε.
για να έχει στόχο την ανάπτυξη προς όφελος του λαού απαιτεί και
προϋποθέτει :
- Την εθνικοποίηση συνολικά του ενεργειακού τομέα της χώρας με έξοδο των ιδιωτών «επενδυτών», τη διατήρηση και επέκταση των ΔΕΚΟ με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένες δομές ελέγχου και διαχείρισης.
- Τον απογαλακτισμό της εθνικής ενεργειακής πολιτικής από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες και ανάγκες που τίθενται σε εθνική και περιφερειακή βάση.
- Την αντιμετώπιση των ρυπογόνων παραγωγικών δραστηριοτήτων στη βάση των κοινωνικών αναγκών και με ανάληψη δράσεων μείωσής τους, όχι σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
- Την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών σε αμεσοδημοκρατική βάση, με αντισταθμιστικά οφέλη όπως έργα κοινής ωφελείας, συμμετοχή στη λειτουργία και διαχείρισή τους, ακόμη και με όρους κυριότητας, στη βάση της ίδρυσης συνεταιρισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα σύνολο αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής.
Η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η
θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια
αγαθά, δηλαδή εθνικοποιημένα κρατικά μονοπώλια ή απλώς δε θα υπάρχουν.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ