12 Μαΐου 2014

Ξεκινά από την Δευτέρα 12 Μάη άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων δίπλα στη Ρωσία με τη συμμετοχή και ελληνικών μονάδων



πηγή, 902gr
Ξεκινά από την Δευτέρα 12 Μάη η πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), με συμμετοχή και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θα διεξαχθεί μέχρι τις 23 Μάη, στη Βόρεια και Ανατολική Γερμανία, στη Βόρεια Θάλασσα, και δίπλα σε χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία, σε περίοδο όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ευρωατλαντικών και ρωσικών μονοπωλίων για τον έλεγχο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Η JAWTEX 2014 είναι ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας (Luftwaffe) και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση), οπότε τη μετέφεραν από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις σε μικρή απόσταση από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, συμμετέχει δύναμη 4.200 ανδρών, 800 εκ των οποίων προέρχονται από ΗΠΑ Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία και Ουγγαρία, με διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών: «F-18», «F-16», «Eurofighter», «Gripen», «Transall C-160», «C-130 Hercules» κ.ά. Αναμένεται επίσης να μετέχουν και δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού (ελικόπτερα), το πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και μονάδες του γερμανικού στόλου.

Η ελληνική συμμετοχή συνίσταται σε τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό (14 ιπτάμενοι, 31 τεχνικοί και ένας αξιωματικός Πληροφοριών) της 343ης Μοίρας και αντανακλά τις προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει -και με στρατιωτικά μέσα- την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε πρόσφατα ότι θα υπάρξει «αναβαθμισμένη παρουσία» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι, μετά και την αποστολή πρόσθετων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ (από Βρετανία και Γαλλία) να περιπολούν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, τώρα έρχεται και η «Jawtex».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *