19 Απριλίου 2015

Μη μιλάς, μη γελάς, θα εισβάλει όπου να ‘ναι η ΕΛΑΣ!

του Αντώνη Ζήβα / Πηγή: ΠΡΙΝ

Με… «μαύρα γράμματα», με καταδρομική εισβολή της αστυνομίας στο χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφτηκε το αυταρχικό φινάλε της κατάληψης αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων απεργών πείνας έπειτα από 19 μέρες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρυτανεία από τα χαράματα. Στις 6 π.μ. τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν σε όλες τις εισόδους και περιμετρικά του κτηρίου, αποκλείοντας την πρόσβαση αλλά και την έξοδο από αυτό. Αστυνομικοί με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής επιχείρησαν να μπουν από την κεντρική είσοδο. Εσπασαν την καγκελόπορτα, μπήκαν στον προαύλιο χώρο και άνοιξαν μια τρύπα στη γυάλινη πόρτα, αλλά παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο! Εφαρμόζοντας το σχέδιο β, μπούκαραν από την πλαϊνή είσοδο επί της οδού Γεωργίου Α΄. Μπροστά σε δεκάδες κάμερες των φωτογράφων που απαθανάτιζαν την επέμβαση, οι «ράμπο» του Γιάννη Πανούση με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και τη χρήση σκάλας σκαρφάλωσαν στον πρώτο όροφο και μπήκαν από εκεί στο κτήριο της Πρυτανείας συλλαμβάνοντας 14 άτομα, 7 άνδρες και 7 γυναίκες που ήταν μέσα στο κτήριο και δεν πρόβαλλαν καμία αντίσταση. Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρασαν χειροπέδες στους καταληψίες και τους οδήγησαν στις κλούβες των ΜΑΤ.

Αφού το κτήριο εκκενώθηκε, ο αντιπρύτανης και μια ομάδα υπαλλήλων του ΕΚΠΑ έφτασαν στο σημείο προκειμένου να μπουν στο κτήριο της Πρυτανείας και να το επιθεωρήσουν για τυχόν ζημιές, φθορές, βανδαλισμούς και λεηλασίες. Μόνος βάνδαλος αποδείχτηκε η αστυνομία, που προκάλεσε φθορές στο κτήριο με τη βίαιη εισβολή της.

Η κατάλυση από τις αστυνομικές δυνάμεις του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να επαναφέρει και να σεβαστεί, έριξε τη βαριά σκιά της στο θετικής κατεύθυνσης νομοσχέδιο για τις φυλακές που φηφίστηκε την ίδια μέρα.

O ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλει στην Πρυτανεία, ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος και, το χειρότερο, ανοίγει νέο κύκλο καταστολής.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διέπραξε την εισβολή, γιατί ήταν αδύνατο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες. Αντί γι’ αυτό όμως στην ουσία προτίμησε να μπει σε καθεστώς ομηρίας από τα αντιδραστικά ΜΜΕ και τη Δεξιά υποκύπτοντας στο αίτημα των τηλεεισαγγελέων να δώσει αστυνομική και όχι πολιτική λύση. «Με την επέμβαση η κυβέρνηση κάνει ένα τεράστιο βήμα στις λογικές και τις πρακτικές που υλοποιούν τη συνέχεια του κράτους, όπως με την άρνησή της να ξηλώσει τις φασιστικές συμμορίες μέσα στα σώματα ασφαλείας, τη στεγανοποίηση των μηχανισμών καταστολής από την όποια παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα με την ανάθεσή τους σε παλιούς έμπιστους του βαθιού κράτους και του ξένου παράγοντα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αντικαπιταλιστική συνεργασία εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως το διαρκές αυταρχικό παραλήρημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε προσωπική υπερβολή: η κυβέρνηση υπέκυψε πρόθυμα στο επικοινωνιακό μπρα ντε φέρ που έστησαν εδώ και μέρες τα κανάλια με τη συνδρομή αντιεξουσιαστών ως «χρήσιμων αντιπάλων» και την τελική επικράτηση της λογικής «νόμος και τάξη», με εκφραστές τις ένστολες φασιστικές συμμορίες των ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

«Με την εισβολή στο άσυλο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φανέρωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την αντιμετώπιση του λαϊκού παράγοντα, όταν ξεφεύγει από τα όρια που μπορεί να διαχειριστεί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που χτυπήθηκαν αυτή τη φορά, αλλά όλο το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα» υπογραμμίζει η νΚΑ στο κείμενό της. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν κρύβει την πολιτική της διαφοροποίηση από καταχρηστικές μορφές αγώνα οι οποίες αποφασίζονται μακριά και έξω από κάθε κινηματική μαζική διαδικασία και πυροδοτούν αντιδραστικά αντανακλαστικά, ωστόσο αυτό επ’ ουδενί αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης για την αστυνομική εισβολή στην Πρυτανεία.

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έριξε λάδι στη φωτιά υποστηρίζοντας ότι «τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες» και «πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι». Εφόσον ο υπουργός γνωρίζει για τη δράση έμμισθων προβοκατόρων σε σκοτεινές ενέργειες αποπροσανατολισμού οφείλει αυτός και η ΕΥΠ να παρουσιάσουν τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει ώστε να αποκαλύψουν το σκοτεινό ρόλο τους και όχι να πετάνε πυροτεχνήματα μιας χρήσης.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *