Σε ποια θέματα έκαναν πίσω οι εταίροι στο ολονύχτιο θρίλερ της Συνόδου Κορυφής
Πηγή: Sofokleousin.gr
Η δραματική Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετρά τι έχασε και τι κέρδισε στις 14 ώρες διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Το ολονύχτιο παζάρι διεκόπη αρκετές φορές με τον κ. Τσίπρα να συναντάται επιμέρους δύο φορές με τους Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ ενώ άλλες δύο συναντήσεις είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο ομολογό του Μισέλ Σαπέν.
Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση υπήρξαν πολλές έντονες στιγμές με τον Πρωθυπουργό να δίνει σκληρή μάχη για να αποστρέψει τα χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ οι ηγέτες «έσβησαν και έγραψαν» τουλάχιστον πέντε διαφορετικά προσχέδια (drafts).
Η Σύνοδος Κορυφής μετά τη δεύτερη διακοπή ξεκίνησε εκ νέου γύρω στις 05:15 τα χαράματα με τον εκπρόσωπο του Τουσκ να δηλώνει ότι προσκομίζεται στο τραπέζι της Συνόδου, συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, στις 07:00 ώρα Ελλάδος η Σύνοδος διεκόπή ξανά και σε εξέλιξη βρίσκεται νέα τετραμερής συνάντηση, Τσίπρα,Μέρκελ, Τουσκ, Ολάντ, με «αγκάθια», από την ελληνική πλευρά να μένουν τα δύο γνωστά θέματα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας:
Έχασε:
- Την εγκατάλειψη του ΔΝΤ - το ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
- Η ιδέα του Ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, παραμένει. Πιθανότατα θα έχει λιγότερα δισ. από περιουσιακά στοιχεία, αν και η έδρα του ίσως να παραμείνει στην Αθήνα.
- Οριστικά - και ίσως και εγγράφως - εγκαταλείπει την ιδέα της διαγραφής του χρέους. Παραμένει απλώς η ιδέα της αναδιάρθρωσης.
Κέρδισε:
- Να αποσυρθεί - τουλάχιστον προσωρινά η απειλή του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο. Ωστόσο υπήρχαν ηγέτες που επέμεναν να παραμείνει στο σχέδιο συμπερασμάτων η απειλή.
- Να αποσυρθεί η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε fund στο Λουξεμβούργο. Παρά ταύτα οι εταίροι επέμεναν μέχρι τελευταίας στιγμής με παραλλαγές.
Τα 12 μέτρα
Διορία μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου, προκειμένου να καταθέσει προς ψήφιση ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων στη Βουλή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, δίνει το Eurogroup, για να υπάρξει η βάση διαπραγμάτευσης.
Αυτά είναι τα 12 μέτρα:
- Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
- Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
- Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
- Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
- Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
- Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
- Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
- Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
- Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
- Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
- Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα