Δήμαρχοι που αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν το νομικό πλαίσιο και τις επιπτώσεις από τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και έντονες αντιδράσεις και προβληματισμός από τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως από τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την πραξικοπηματική σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας με δήμους της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Σε δύο ενημερωτικές συσκέψεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, η πρώτη από το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου στο Τρίκερι (Δευτέρα 02/03) και η δεύτερη από το δήμαρχο Αλμυρού στην Αμαλιάπολη (Μιτζέλα) (Τετάρτη 04/03), οι δημοτικές αρχές «πούλαγαν τρέλα», ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους πλημμελώς ενημερωμένους κατοίκους από τη μια (δήμαρχος Ν. Πηλίου) και μιλώντας για «επενδύσεις» που θα πέσουν ως μάνα εξ ουρανού από την άλλη (δήμαρχος Αλμυρού). Την ίδια στιγμή τα τοπικά συμβούλια Λαύκου, Μηλίνας και Τρικερίου έχουν λάβει ήδη αρνητικές αποφάσεις για τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων, ενώ και οι σύλλογοι των παράκτιων αλιέων στο Βόλο και στο Ν. Πήλιο είναι κάθετα αντίθετοι.
Για μία ακόμη φορά το «δόλωμα» είναι η περιβόητη τουριστική ανάπτυξη. Μια καλά οργανωμένη παγίδα που στήνεται στο εύφορο έδαφος της κοινωνικής απελπισίας που δημιουργεί η διαρκής λιτότητα, η ανεργία και η φτωχοποίηση όλων των λαϊκών στρωμάτων που ζουν από τη δουλειά τους. Το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί το ΕΣΠΑ χρυσοπληρώνοντας τα γρανάζια του τοπικού κράτους και κυρίως τα αρπακτικά του ντόπιου και όχι μόνο κεφαλαίου, μοιάζει περισσότερο όμως με οδοστρωτήρα, καθώς η εφαρμογή του προϋποθέτει την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντικό καταστροφή όλου του προϋπάρχοντος κοινωνικού και φυσικού υποκειμένου.
Να είμαστε καθαροί. Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων στοχεύει:
- Στην δημιουργία για πρώτη φορά «θαλάσσιων κτημάτων» που θα εμπεριέχουν και τμήματα του αιγιαλού, τα οποία θα παραδοθούν για αποκλειστική χρήση σε ιδιώτες. Κοινώς για πρώτη φορά μιλάμε με τόσο ξεκάθαρους όρους για ιδιωτικοποίηση των θαλασσών, για το τέλος της ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίηση μιας σειράς θαλάσσιων δραστηριοτήτων (θαλάσσια σπορ, κολύμπι κ.τ.λ.)
- Στην απόδοση ενός τεράστιου μεριδίου του τουρισμού των παραθαλάσσιων περιοχών σε πολυεθνικά «traveling tours» και σε μεγάλους τουριστικούς κολοσσούς, που όχι απλά δε θα δώσουν δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, αλλά θα επιβάλλουν ένα καθεστώς δουλοπαροικίας στα φυσικά αγαθά και στην ανθρώπινη εργασία.
- Στη διάλυση ενός μεγάλου κομματιού του πρωτογενούς τομέα (μικροί αγρότες, παράκτιοι αλιείς κ.τ.λ) προκειμένου στο έδαφος της διάλυσης τους να μοιραστούν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των κλάδων (συσσώρευση γης, ενίσχυση βιομηχανικής αλιείας κ.τ.λ.).
Όπως γίνεται κατανοητό, οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές και αφορούν όλους μας. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή παρενέβη σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις που οργάνωσαν οι δημοτικές αρχές με σκοπό να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για να παλέψει μαζί τους για την ανάκληση των αποφάσεων της περιφέρειας και των δήμων. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης κάθε συλλογικού και τοπικού φορέα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό ρεύμα ανατροπής των εν λόγω μεθοδεύσεων. Ο οργανωμένος λαός μέσα από τη μαχητική του παρέμβαση μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του.