Πολύ θετικό ήταν, όπως μαθαίνουμε, το κλίμα στη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αντικατοπρίζεται στην ανακοίνωση ότι θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ Α.Ε την Πέμπτη 5 Μαρτίου.
Ακόμη και ορισμένοι «δύσπιστοι», λένε ότι ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την πρόθεση του υπουργού να ακούσει και τις πιο προωθημένες προτάσεις που περιλαμβάνονταν σε κείμενο των εργαζομένων της αυτοδιαχείρισης.
Δείτε την εκπομπή της Zona Rosa με το σχετικό αφιέρωμα.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μάχη των εργαζομένων και των αλληλέγγυων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες νίκες του εργατικού κινήματος στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Ποιοι έδωσαν όμως πραγματικά αυτή τη μάχη; Σίγουρα όχι όλοι οι εργαζόμενοι. Υπήρξαν και αυτοί που αδιαφόρησαν ή που έφυγαν κατευθείαν για τη ΝΕΡΙΤ για να στελεχώσουν το μόρφωμα μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης.
Από την άλλη υπήρξαν πολίτες που δαπάνησαν ατελείωτες εργατοώρες για να διατηρήσουν ζωντανό το σήμα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε όσους απλώς εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας απ’ έξω αλλά σε όσους «έλιωσαν» στη δουλειά από μέσα, με τη συνεχή απειλή των ΜΑΤ έξω από την πόρτα.
Κάποιοι από αυτούς μετατράπηκαν σε λίγες εβδομάδες από ερασιτέχνες σε επαγγελματίες παραγωγούς και παρουσιαστές, προσφέροντας ποιοτικές εκπομπές που δεν είχαμε ξαναδεί από τη δημιουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Το πώς θα λύσει ο υπουργός το ζήτημα όσων πρόδωσαν την ΕΡΤ και τώρα ζητούν επαναπρόσληψη είναι δικό του θέμα αλλά και των εργαζομένων. Οφείλει όμως να μεριμνήσει πρώτα για αυτούς που δεν ήταν υπάλληλοι αλλά έγιναν οι αφανείς ήρωες της διάσωσης της ΕΡΤ. Όχι για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά γιατί αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που δημιούργησε η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ και γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας πως μια κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί να γίνει δημόσια.
Σε διαφορετική περίπτωση η φράση «δεν θα υπάρξουν ρεβανσισμοί» μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ρεβανσισμό απέναντι τους
Άρης Χατζηστεφάνου