28 Οκτωβρίου 2022

Στήριξη της εκδήλωσης με θέμα «ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Η ανεργία στη Θεσσαλία»

Ανακοίνωση συμμετοχής - στήριξης της εκδήλωσης της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας με θέμα «ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Η ανεργία στη Θεσσαλία»

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων στις 19:00

Τη στιγμή που η ανεργία, η ενεργειακή κρίση, η φτώχεια, η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία η διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το τοπικό κεφάλαιο διοργανώνει τη δαπανηρή φιέστα «Ημέρα καριέρας» στην περιοχή μας. Φιέστα που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να αποδείξει ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική της αποφέρει καρπούς και μειώνει την ανεργία.

Πρώτα λοιπόν εξαπέλυσαν επίθεση συκοφάντησης των ανέργων ως «τεμπέληδων» των βορείων προαστίων και απατεώνων που «κάθονται»  στον ΟΑΕΔ και απολαμβάνουν τις … πλούσιες παροχές του, που δεν πάνε για δουλειά, όπου τους υποδείξουν, και αράδιασαν έρευνες των εργοδοτών, που ψάχνουν αλλά δε βρίσκουν «ειδικευμένους» εργαζόμενους. Μετά ψήφισαν τον νόμο Χατζηδάκη (νόμος 4921/2022) «Δουλειές ξανά» μετονομάζοντας και τον ΟΑΕΔ σε Δ.ΥΠ.Α., γιατί αυτός σύμφωνα με τον  υπουργό εργασίας αποτελούσε «Παγίδα ανεργίας» ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του ονειρεύονται να αποτελέσει «φάκα» για εργάτες μιας χρήσης προς όφελος των εργοδοτών Γι’ αυτό θεσπίζουν, ανάμεσα στα άλλα, και τη διαγραφή των ανέργων από το μητρώο ανέργων μετά από τρεις αρνήσεις δήθεν «κατάλληλων θέσεων εργασίας» αλλά και κόβουν και τα όποια βοηθήματα ή «παροχές» έχουν απομείνει σε μετρημένους ανέργους.

Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι κρατικοδίαιτοι στην ιστορία της ανεργίας, που απομυζούν τσάμπα δημόσιο χρήμα και βγάζουν ακούραστα κέρδη με απλήρωτη εργασία, είναι οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο!

Από τη μία χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν «κενές», με τους εργοδότες να περιμένουν να βγει το κατάλληλο πρόγραμμα επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, που σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν από το ταμείο τους, αλλά τώρα τα πληρώνει ο ΟΑΕΔ.

Από την άλλη ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων πλέον αποκτά κεντρικό ρόλο στον «αναμορφωμένο» ΟΑΕΔ, με Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΚΕΚ και πολυεθνικούς κολοσσούς (το ενδιαφέρον ψηφιακών κολοσσών, όπως Microsoft, Amazon, Google, που υλοποίησαν «πιλοτικά προγράμματα», σηματοδοτεί την ποιοτική αλλαγή που θα συντελεστεί) να παίρνουν θέσεις στο μοίρασμα της πίτας των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα διαθέσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται να καθίσουν στα θρανία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης χιλιάδες άνεργοι ώστε να λάβουν «δεξιότητες» σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να γίνουν έτσι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης με την πολιτική της ανακύκλωσης ανέργων και της ελαστικοποίησης της εργασίας που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – να γενικεύεται.

Σε αυτή τη λογική λοιπόν εντάσσεται και η φιέστα «Ημέρα καριέρας» που υπόσχεται «να δώσει τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό» για 300 (!) και πλέον θέσεις εργασίας, και που μόνο με την απόγνωση και τον πόνο των ανέργων παίζει σε ένα παιχνίδι προεκλογικό.

Στον αντίποδα αυτής της άθλιας ιλαροτραγωδίας οι παρατάξεις μας στηρίζουν και συμμετέχουν στην εκδήλωση της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας με θέμα «ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Η ανεργία στη Θεσσαλία» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων στις 19:00 με κεντρική ομιλήτρια τη Δώρα Σταθοπούλου Κοινωνική Επιστήμονα συνδικαλίστρια στο Υπουργείο Εργασίας και συντονιστή τον Γιώργο Μπαζιάνα αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας.

Ενωτικό κίνημα για την Ανατροπή γιατρών Ν. Τρικάλων

Αριστερή πρωτοβουλία Τεχνικών Τρικάλων

Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών Τρικάλων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *