13 Μαΐου 2023

Για να ζήσουμε εμείς πρέπει να χάσει πλούτο το κεφάλαιο

Την πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, συνθέτουν δύο εικόνες. Από τη μία είναι η εικόνα της φτώχειας:

  1. Το 2020 η χώρα μας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών στην ΕΕ με ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ το 2021 είχε το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών των οποίων διακόπηκε η παροχή ρεύματος και αερίου λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών.
  2. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19% και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσεται η απώλεια αυτή έως και 40%.
  3. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ονομαστικός μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 4,5%, ενώ η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού έφτασε το 12%.
  4. 7% του ΑΕΠ από το εισόδημα των εργαζόμενων πέρασε στο κεφάλαιο.

Η άλλη εικόνα είναι αυτή της αύξησης του κέρδους των επιχειρήσεων:

  1. Από το πρώτο τρίμηνο του 2020 κι εξής το μερίδιο του κέρδους αυξάνεται σταθερά.
  2. Το 2022, 150 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις είδαν αθροιστικά τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 60% και είναι, για πρώτη φορά, το 50% του ΑΕΠ, με κέρδη 10 δις.
  3. Στα Τρίκαλα έχουμε τρεις από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας με κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
  4. Οι δε τιμές στα ράφια για τα γαλακτοκομικά σε σύγκριση Απριλίου 2023 με Απρίλιο 2022 είναι 19% πάνω!!!

Γίνεται φανερό ότι χωρίς να χάσει πλούτο και δύναμη το κεφάλαιο δεν μπορεί να ζήσει ο λαός. Πρόταγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας μαχητικής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης της επόμενης μέρας. Για ένα ισχυρό, νέο εργατικό κίνημα, για αγωνιζόμενο οργανωμένο λαό. Στον δρόμο για µια κοινωνία όπου την οικονομία και την εξουσία θα έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί του πλούτου, η κοινωνική πλειονότητα και όχι η μειοψηφία των ιδιοκτητών-καπιταλιστών.

Για τη χειραφέτηση των εργαζομένων, στις 21 Μαΐου στηρίζουμε – ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *