11 Ιουνίου 2023

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ! (ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ!)

 

Παράλληλα προγράμματα που τρέχουν (με ρυθμούς χελώνας). Ας κάνουμε μια πρόχειρη καταγραφή:

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ήρθε στην ζωή μας για πρώτη φορά το 2011. Η ένταξη στο πρώτο πρόγραμμα μπορούσε τυπικά να γίνει μέχρι το 2015. Στην πράξη βέβαια ο προϋπολογισμός τελείωσε τα τέλη του 2014. Αρχικά εντάχθηκαν περίπου 30.000 αιτήσεις, ενώ σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα βρίσκονταν 35.000 αιτήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι δεν εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις, ενώ οι τελευταίοι δικαιούχοι εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017.

Μετά ήρθε το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Κάποιοι δεν έχουν ολοκληρωμένο ακόμα το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» - Β' Κύκλος του 2019!

Το 2020 άρχισε το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».  Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εγκριθεί περίπου 23.000 και εκκρεμούν λίγο περισσότερες από 11.000 αιτήσεις με μόνο 3.500 φακέλους να βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Για ένα πρόγραμμα του 2020!

Το Δεκέμβρη του 2021 ξεκίνησε το «Εξοικονομώ 2021». Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δανειοδότησης για την 1η εισοδηματική κατηγορία (τα πιο φτωχά νοικοκυριά) έχει παγώσει γιατί το Κράτος δεν παρέχει εγγύηση στους ωφελούμενους που ανήκουν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία.

Στις άλλες κατηγορίες τώρα σιγά – σιγά προχωρά η διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να υλοποιηθούν (στην καλύτερη περίπτωση) εντός του 2023 οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2021. Από το 2020 που ορίστηκαν  οι τιμές στο πρόγραμμα,  έχουν ανεβεί τουλάχιστον κατά 30%, έως και 50% κατά περίπτωση, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έχουν πέσει έξω κατά πολύ.

Παράλληλα όσοι χρειάζονται δάνειο από τράπεζα έχουν να αντιπαλέψουν την απροθυμία των τραπεζικών ιδρυμάτων. Νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα ή άλλα που έχουν ανοικτά δάνεια, συνήθως δεν δανειοδοτούνται.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το ποσοστό εγκατάλειψης υποψηφίων δικαιούχων είναι άνω του 30%.

Άνοιξε πριν λίγες μέρες η πλατφόρμα υποβολής για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ. Έρχεται στις 12 Ιούνη το «Εξοικονομώ 2023» για κατοικίες  και λίγο αργότερα το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!!!

Το απόλυτο αλαλούμ! Και οι πιο έμπειροι μηχανικοί – σύμβουλοι έργων έχουν …χάσει την μπάλα!

Ο σχεδιασμός των Προγραμμάτων  θεωρητικά λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη προσέγγιση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο  «έχει ως στόχο:

  • τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων και των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • την εξοικονόμηση κόστους για τους πολίτες, τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης και άνεσης καθώς και, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών
  • την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.»

Στην πραγματικότητα τα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» αποδεικνύονται απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς και ελάχιστα προσαρμοσμένος στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και στην σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Εφαρμόζοντας ένα σύστημα αξιολόγησης που κατατάσσει τα κτίρια σε ενεργειακές κατηγορίες, πριμοδοτεί υπερβολικά ότι φέρνει κέρδος στις εταιρείες οικοδομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (κουφώματα, μονωτικά υλικά, λέβητες κ.ά.) και ελάχιστα έως καθόλου παράγοντες που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική και που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά δεν αποφέρουν άμεσα κέρδος όπως τα ανοίγματα, η φύτευση, ο προσανατολισμός του κτιρίου κ.λπ.

Έτσι την ώρα που κόβονται μισθοί, επιδόματα και συντάξεις, που κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία και ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, υπάρχει ένας τομέας που η αγορά συνεχίζει να κινείται.

Επομένως δεν μιλάμε πλέον για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά για έμμεση επιδότηση των εταιρειών τοποθέτησης κουφωμάτων, καυστήρων και συναφών επαγγελμάτων με οικολογικό πρόσχημα. Το ΥΠΕΚΑ μπορεί να μετονομαστεί πλέον σε ΥΠουργείο Ενεργειακών επιθεωρητών, Καυστηρατζήδων και Αλουμινάδων και χωρίς μάλιστα να αλλάξει αρχικά!

Θα ρωτήσει κανείς «και γιατί το Υπουργείο να μην απορροφήσει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για να κινηθεί και κάποιος κλάδος εν μέσω κρίσης;»

Θα απαντήσουμε ότι το οικολογικό άλλοθι είναι αυτό που μας ενοχλεί και ότι επίσης η φύση και ο ρόλος των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και των εθνικών πόρων που τα συνοδεύουν) δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεράνω κριτικής. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για χρήματα που μας χαρίζει η πλούσια Ευρώπη αλλά για λεφτά του Έλληνα (αλλά και του Γερμανού και του Γάλλου και του Ισπανού κτλ κτλ) φορολογούμενου τα οποία σπαταλούνται εν πολλοίς πρόχειρα και άσκοπα. Γιατί σίγουρα υπάρχουν πιο επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης σήμερα στην Ελλάδα από την χωρίς σχέδιο τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *