18 Σεπτεμβρίου 2013

Κυνήγι μαγισσών στην Αγγλία

(στη φωτογραφία ο μαθητής και μπλόγκερ Κινάν Ζαλούμ που κατηγορείται για….αναρχία)
Κυνήγι μαγισσών στην ΑγγλίαΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΝΤΕΣ, Λονδίνο πηγή εφημ. Πριν
Έκπληκτη έμεινε η κοινή γνώμη της Αγγλίας με την είδηση πως διευθυντής σχολείου μέσης εκπαίδευσης στη συνοικία Χάμστεντ του Λονδίνου «κάρφωσε» την περασμένη εβδομάδα έναν από τους μαθητές του στην αστυνομία λόγω… «αναρχικών» απόψεων επειδή κατήγγειλε τη διεύθυνση του σχολείου για τη χρήση μεγάλων κονδυλίων σε… διαφημιστικές καμπάνιες ώστε να προσελκύσουν μαθητές/πελάτες. Ο διευθυντής Ζακ Τσεμαλικόφσκι, όπως αναφέρει η Χάφινγκτον Ποστ, έχει απαγορέψει την επιστροφή του μαθητή Κινάν Ζαλούμ στο σχολείο, μετά τη δημοσίευση διαδικτυακών άρθρων στο μαθητικό μπλογκ «the hamspstead trash» που σχολίαζαν δυσμενώς τον τρόπο διοίκησης του εκπαιδευτiκού ιδρύματος.

Ο Ζαλούμ, ένας από τους μαθητές εκδότες του μπλογκ, κατήγγειλε την επιχειρηματοποίηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος και τα παράλογα χρηματικά ποσά που η διεύθυνση διέθετε σε διαφημιστικές καμπάνιες, την συνακόλουθη έλλειψη επενδύσεων σε μουσικό και αθλητικό εξοπλισμό και τα χαμηλά αποτελέσματα του σχολείου στις κρατικές εξετάσεις. Επίσης σχολίαζε και την έλλειψη προσοχής στους προβληματισμούς των μαθητών του ιδρύματος.
«Παρόλο που εγώ έχω δείξει ενδιαφέρον μόνο στην ανάγνωση της φιλοσοφίας της αναρχίας, λέει ο Ζαλούμ στην βρετανική Χάφινγκτον Ποστ, το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιεί για να με ακυρώσει είναι πως είμαι τρελλός». «Αν ήμουν ένα χρόνο νεότερος, θα με είχαν αποβάλλει εν μέσω των κατατακτήριων εξετάσεων κι αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση γιατί δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις ιδέες μου», προσθέτει ο μαθητής.
Ο διευθυντής, συμβαδίζοντας με το τρομολάγνο και σκοταδιστικό πνεύμα της αγγλικής κυβέρνησης, αναφέρει χαρακτηριστικά σε τοπική εφημερίδα: «Αποτελεί ανησυχητική περίπτωση. Τηλεφώνησα στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να τους προειδοποιήσω με τι είδους άτομο έχουν να κανουν, να τους συμβουλέψω σχετικά με τις σκέψεις που κάνει και να τους βοηθήσω να πάρουν μια ενημερωμένη άποψη. Είναι το καθήκον μου να δράσω έτσι»…
Στο δε τηλέφωνημά του στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο διευθυντής αναφέρθηκε σε «βίαιους εξτρεμισμούς», στο «θέλγητρο του ατομικισμού» και στην «πιθανή εξέλιξη του μαθητή σε αναρχικό»! Παράλληλα, φρόντισε, σε μια καθόλα φιμωτική κίνηση, να εμποδίσει την πρόσβαση στο μπλογκ του μαθητή από τους υπολογιστές του σχολείου.
Η αντίδραση του μαθητή δεν ξαφνιάζει καθώς συνάδει με την αυξανόμενη οργή της μαθητικής/φοιτητικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια λόγω της αντιμετώπισης των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως επιχειρηματικές μονάδες και των μαθητών ως πελατείας. Κανείς δεν ξεχνάει τις μαθητικές εξεγέρσεις του 2010, όπου χιλιάδες μαθητές ξεσηκώθηκαν ενάντια στην ιλιγγιώδη αύξηση των φοιτητικών διδάκτρων στις 9.000 βρετανικές λίρες (περίπου 11.000 ευρώ).
Παράλληλα περίπου το 10% των μαθητών μέσης εκπαίδευσης στην Βρετανία φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ τα δημόσια, παρόλο που δεν χρεώνουν δίδακτρα, προσπαθούν να προσελκύσουν τους μαθητές με διαφημιστικές εκστρατείες έχοντας, ως αποτέλεσμα, κατακλύσει το Λονδίνο με αφίσες και φυλλάδια που παράγονται με την βοήθεια των κρατικών χορηγιών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *