12 Σεπτεμβρίου 2013

Η μισή αλήθεια είναι ολόκληρη προπαγάνδα


Μια απάντηση στα λεγόμενα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την κατάληψη «Αντιβίωση» στα Γιάννενα. 

Του Γιώργου Τσαντίκου. πηγή Unfollow
Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη ΔΕΘ, καρύκεψε την ομιλία του με μια από τις αγαπημένες του επικλήσεις στη νομιμότητα. Είπε ότι το κτίριο ενός δημοσίου νοσοκομείου στα Γιάννενα, το έχουνε καταλάβει κάτι αναρχικοί και ότι μετά από καταγγελία που έγινε στην κυβέρνηση, αυτή το απέδωσε ξανά στο νοσοκομείο. Είπε επακριβώς:  «Μας κατήγγειλαν ακόμα κι όταν μπήκε η Αστυνομία στα Γιάννενα σε κτίριο δημόσιου νοσοκομείου που – αν είναι δυνατόν – είχαν καταλάβει οι αναρχικοί και κρατούσαν από το 2008»

Οι μη έχοντες ακριβή αντίληψη για το θέμα μπορούν να πιστέψουν ότι επιτέλους, ένα νοσοκομειακό κτίριο δουλεύει ξανά στην υπηρεσία των πολιτών, ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ασθενείς μπορούν να το ξαναχρησιμοποιήσουν, ότι το δημόσιο θα γλιτώσει χρήματα από ενοίκια από τη χρήση του και όποια άλλη εύκολη εξαγωγή συμπεράσματος μπορεί να βγει από μια τέτοια πρωθυπουργική διατύπωση.
Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό και για τη δια ροπάλου νομιμότητα που έχει κάνει πολιτική του σημαία όμως, η αλήθεια απέχει πολύ. Γύρω στα πέντε χιλιόμετρα για την ακρίβεια, όση είναι η απόσταση από το παλιό Χατζηκώστα όπου βρισκόταν η κατάληψη «Αντιβίωση» για πέντε περίπου χρόνια, μέχρι το σημερινό νοσοκομείο.
Η κατάληψη στέγης ξεκίνησε το 2008, σε ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στα Γιάννενα, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου. Τα περισσότερα εξ αυτών, σχεδόν τα δύο τρίτα του συγκροτήματος, είναι εγκαταλειμμένα εδώ και 20 χρόνια, από όταν έφυγαν από εκεί και τα τελευταία εργαστήρια της Ιατρικής σχολής.  Το κτιριακό συγκρότημα της οδού Παπανδρέου, στέγασε το νοσοκομείο Χατζηκώστα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τότε το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, στην οδό Μακρυγιάννη, τότε μια από τις εξόδους της πόλης, όπου βρισκόταν το παλιό σανατόριο. Πίσω στα κτίρια της Παπανδρέου έμειναν κάποιες δομές όπως το ΤΕΕ Νοσηλευτικής, ιατρικά εργαστήρια, κάποιες κλινικές κ.α. Από τις αρχές του ’90, ο χώρος εκκενώθηκε εντελώς εκτός από ένα κομμάτι του, εκεί που στεγάζεται το ΕΚΑΒ καθώς και τα προκάτ που σήμερα φιλοξενούν συλλόγους. Το μοναδικό κτίριο που έχει συντηρηθεί και είναι σε καλή κατάσταση, είναι αυτό στο οποίο στεγαζόταν η «Αντιβίωση». Με έξοδα όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα, το κτίριο διατηρήθηκε και έγινε βιώσιμο, ενώ εκεί λειτούργησαν καφενείο,  μουσικό στούντιο για πρόβες και ηχογραφήσεις, θέατρο, εικαστικός χώρος κ.α.
Ο εγκαταλειμμένος χώρος μετατράπηκε σε απειλή για τους ανθρώπους και τη γειτονιά. Τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον περασμένο Απρίλιο, τα κτίρια του συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου που είναι υπό κατάρρευση, παραδόθηκαν στις φλόγες, με ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν. Η πυροσβεστική είχε ειδοποιηθεί άλλες δύο φορές για πυρκαγιές, οι οποίες συνήθως ξεκινούσαν από τις προσπάθειες των αστέγων να ζεσταθούν.  Οι παρεμβάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα, περιορίστηκαν στα πρόχειρα σφραγίσματα των κτιρίων. Στα τέλη Μαΐου του 2012, μετά από μια επιχείρηση-σκούπα στα υπό κατάρρευση κτίρια, η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς μετανάστες και κατόπιν, υπό την επίβλεψή της σφραγίστηκαν δύο κτίρια με λαμαρίνες στις πόρτες και τα παράθυρα. Μαζί, οι αρχές έκλεισαν στο υποτίθεται «σκουπισμένο» κτίριο έξι ανθρώπους, οι οποίοι τελικά απεγκλωβίστηκαν από περαστικούς αργά το βράδυ.  Και τις προάλλες όμως, όταν η αστυνομία αυτή τη φορά εκκένωσε την «Αντιβίωση», κατάφερε να  σφραγίσει και πάλι ανθρώπους στα τυπικά εκκενωμένα κτίρια. Για κανένα από τα δύο περιστατικά  δεν υπήρξε, εννοείται, κάποια πρωθυπουργική αναφορά. Ούτε καν υπουργική…
Όχι λοιπόν, ο πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια στη ΔΕΘ. Η ειρωνεία όμως δεν περιορίζεται εδώ, ούτε καν στο ερώτημα, πώς θα αξιοποιήσει το νοσοκομείο τα κτίρια αφού δεν έχει πόρους και του λείπει και προσωπικό.  Μια από τις δομές που καθυστερεί είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης της κρίσης αλκοολικών και χρηστών Ναρκωτικών. Το κέντρο  που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 και έχει ενταχθεί σε δύο κοινοτικά πλαίσια μέχρι στιγμής, απέκτησε ολοκληρωμένο κτίριο μόλις το 2012, στο χώρο του σημερινού νοσοκομείου. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα όμως και γι' αυτό είναι υπεύθυνος ο πρωθυπουργός: δεν υπάρχει προσωπικό για τη στελέχωση της υποδομής, ελέω των μνημονιακών περιορισμών και των διαθεσιμοτήτων που έχουν μειώσει το προσωπικό του νοσοκομείου στο ελάχιστο δυνατό. 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *