03 Αυγούστου 2013

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει νέα μέτρα για την Κύπρο



πηγή, The Press Project
Παρά τις θετικές εκτιμήσεις για την εφαρμογή του κυπριακού μνημονίου η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, εάν χρειαστεί
Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι πρόοδος στην εφαρμογή του μνημονίου είναι καλή και ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα ήταν καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς προβλέπεται αθροιστική ύφεση περίπου 13% γι αυτό τον χρόνο και τον επόμενο.
Ως εκ τούτου, είπε, επιβάλλεται συνεχής σύνεση, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του οικονομικού τομέα, τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Βελκουλέσκου κατέταξε στα θετικά και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και ορόσημο τον οδικό χάρτη που ετοιμάζει η Κύπρος για χαλάρωση των περιορισμών στις καταθέσεις και την διακίνηση κεφαλαίων.
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Δεν θα υπάρξει νέο "κούρεμα" καταθέσεων
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) απέκλεισε για πρώτη φορά την πιθανότητα νέου "κουρέματος" στις καταθέσεις.
Σε ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, πέραν αυτής που έχει ήδη γίνει στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή και ότι όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα επιτευχθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ή με χρήματα από το πρόγραμμα στήριξης.
Επίσης, διευκρινίζει ότι υπάρχει "μαξιλάρι" ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το πρόγραμμα για παν ενδεχόμενο.
Η Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές Αρχές άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο διασφαλίζει ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και βιώσιμες και ότι η ρύθμιση και εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει ενισχυθεί.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν κραδασμούς η ΚΤΚ θα επανεξετάσει το ισχύον πλαίσιο σε σχέση με τη διαδικασία χορήγησης δανείων, ώστε να εντοπίσει τυχόν κενά και να τα αντιμετωπίσει αναλόγως.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *