15 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ … (με τον καλικάντζαρό του φυσικά)

Πρωτοβουλία Αριστερών Φοιτητών Π.Α.Φ. -Ε.Α.Α.Κ.
Σε σχέση με όλες τις προηγούμενες προεορταστικές περιόδους, πέραν των κλασσικών χριστουγεννιάτικων χαρακτήρων, στις οθόνες και τα έντυπα κυριαρχεί η φιγούρα του αρχι-καλικάντζαρου Άδωνη Γεωργιάδη και αντί για χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ακούμε τη φάλτσα μελωδία της διάλυσης της δημόσιας Υγείας. Μετά από 4 χρόνια βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, η επίθεση έρχεται να εξειδικευτεί τώρα στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, με περικοπές παροχών, απολύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων και λοιπές ομορφιές.
            Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι με το κλείσιμο 7 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκαν με την εξαγγελία κατάργησης ψυχιατρικών κλινικών για να φτάσουμε στην ανακοίνωση διάλυσης του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική αυτή αποτελεί κλασική συνταγή σε όλες τις χώρες που έχει πατήσει το πόδι του το ΔΝΤ, με συγχωνεύσεις όλων τον παρόχων  Υγείας σε έναν, ο οποίος αυτόματα χρεοκοπεί ως μη αποδοτικός για τα κριτήρια της αγοράς (κέρδη φαρμακοβιομηχάνων κτλ) αφήνοντας το λαό χωρίς δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι και στη χώρα μας, η κυβέρνηση θέτει σε διαθεσιμότητα 9979 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 5765 γιατροί, οι 2871 υγειονομικοί και οι 1373 διοικητικοί. Επιπροσθέτως, περισσότερα από 300 πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) κλείνουν και συγχωνεύονται με τα κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Αυτό ανοίγει 2 δρόμους για τους παραπάνω εργαζόμενους: 1) την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις θέσεις του ΕΣΥ, ενός ήδη ανεπαρκούς ΕΣΥ, το οποίο εξάλλου είναι προορισμένο να καλύπτει τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη και αδυνατεί να αντέξει το μεγάλο φόρτο εργασίας που θα προκύψει εν τη απουσία της πρωτοβάθμιας 2) η απασχόληση σε ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, με εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ πλέον μετατρέπεται από πάροχο υπηρεσιών Υγείας σε αγοραστή, δηλαδή δε θα παρέχει ο ίδιος υπηρεσίες, αλλά θα μισθώνει ιδιωτικές κλινικές αντί αυτού.
     Η επίθεση στην Υγεία έρχεται να δέσει με τεράστιες αλλαγές στις τιμές και την παροχή των φαρμάκων. Πλέον, δικαιολογείται ένα φάρμακο ανά κατηγορία φαρμάκων (το πιο φτηνό) και ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να βάζει από τη τσέπη του τη διαφορά για το φάρμακο που χρειάζεται πραγματικά. Ούτε λόγος φυσικά για  τους ανασφάλιστους που αφήνονται στη μοίρα τους. Αυτό το μέτρο έχει σαν αποτέλεσμα το φάρμακο να μην είναι πλέον προσβάσιμο από τον απλό εργαζόμενο-άνεργο-συνταξιούχο και έρχεται σε μεγάλη συμφωνία με τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στο χώρο του φαρμάκου π.χ. ισραηλινή εταιρία TEVA.
Μπορεί ο γνωστός τηλεκαλικάντζαρος Άδωνις Γεωργιάδης να ήθελε να παρουσιάσει τα μέτρα αυτά ως μια προσπάθεια εξυγίανσης του σπάταλου κράτους. Η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να του απαντήσει: ο ανασφάλιστος που του έχουν αφαιρέσει το δικαίωμα στη ζωή, ο ασφαλισμένος ο οποίος δουλεύει όλη μέρα και εύχεται να μην αρρωστήσει  φοβούμενος ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα της περίθαλψης του, ο γιατρός και ο υγειονομικός που χάνουν τη δουλειά τους και απεργούν εδώ και 3 εβδομάδες πρέπει να αντισταθούν στη βάρβαρη αυτή επίθεση και να υπερασπιστούν μέχρι τέλους μια Υγεία για τις ανάγκες και στις υπηρεσίες του λαού κι όχι μια Υγεία έρμαιο των ορέξεων των τραπεζιτών, των επιχειρηματιών και όλων αυτών που στις πλάτες του λαού ποντάρουν την επιβίωση του απάνθρωπου συστήματός τους, του καπιταλισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *